pátek 9. května 2014

Bohové a stvůry

Bohové a stvůry

Autor: Jan Hartman
Vydalo: Fragment, s. r. o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 256


Jak moc by s lidskou vírou otřáslo, kdyby se našly fosilní ostatky samotného Boha?
Čtyři renomovaní vědci v čele s odbornicí na klínové písmo Emily Farrellovou jsou osloveni, aby prozkoumali převratný historický nález: atypickou obludnou lebku a sadu hliněných destiček. 
Emily zasvěcuje všechny členy týmu do legendy o Anunnaki, prastarém božstvu, které přiletělo na planetu Zemi a přineslo na ni život. Unikátní nálezy dávají tušit, že na sumerských pověstech možná něco je, a potomci bohů dokonce žijí mezi námi. Rozluštění šifry vyryté do destiček začíná rozsévat smrt...
Tajemství mělo zůstat skryto, neuvěřitelný Boží plán neměl být nikdy odhalen. Hra o život a pravdu o vzniku lidstva začíná!
Mysteriózní thriller plný akce, napětí a nečekaných odpovědí.


"Emily vyndala ze své kabelky malou cestovní bibli v modrém umělohmotném obalu. Oslí uši na téměř všech stránkách mylně svědčily o zbožnosti své majitelky. Ač Emily v Boha věřila, i když svým soukromým způsobem, bibli používala jako cenný zdroj informací pro svou práci."

Emily jednoho dne v Londýně navštíví tajemný muž, snaží se ji přesvědčit, aby vzala práci pro kyperského prezidenta. Je to natolik zajímavá nabídka, že ji nakonec příjme. Když dorazí na místo, jsou tam už i další tři vědci, mezi nimi její bývalý manžel Stavros, dále Rita ze Švýcarska a Waldo z USA. Každý je specialistou na něco jiného. Rita má za úkol podrobit antropologickému zkoumání zvláštní lidskou lebku. Emily oproti tomu překládá velmi staré texty na hliněných deskách.

"Na obrovském pitevním stole s odvodňovacím kanálkem na krev a ostatní tělesné tekutiny byly položeny prastaré hliněné destičky, každá individuálně vakuovaná, a vedle nich se vyjímala obrovská fosilie lebky, zepředu nerozeznatelné od lidské, její dutina lební však byla obludně protáhlá dozadu."

Jak věděcký tým postupně zjišťuje, nejsou to jen ledajaké archeologické nálezy, ale velice staré důkazy o existenci prastarého božstva Anunnaki. Anunnaki kdysi dávno přiletělo na Zemi a přineslo na ni život. A co víc, jejich potomci pravděpodobně stále žijí mezi lidmi. Vůbec se jim ale nelíbí, že by vědci mohli všem odhalit celou pravdu. 

"Deimos kráčel temnou laboratoří mlčky a ladně jako kočka. Na hlavě měl nejmodernější vojenskou helmu s infračerveným hledím. Všechno kolem sebe viděl pod rouškou  strašidelného temně zeleného odstínu. Zastavil se. Napravo od něj, čtyři metry daleko, stály přitisknuty k sobě dvě postavy. Ti lidé mlčeli, očividně vycítili přítomnost někoho dalšího, a ostražitě čekali. Jako krysy v pasti."

Výborně zpracovaný mysteriózní thriller. Nechybělo akce, napětí ani nečekaná rozuzlení. Příběh byl rozdělen do tří částí, které na sebe plynule navazovaly. Děj postupně gradoval až ke skvělému závěru. Po Da Vinciho kódu to byla první kniha na takovéto téma a můžu říct, že český spisovatel rozhodně ničím nezaostal oproti svému americkému kolegovi.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.


2 komentáře:

  1. Knížka vypadá docela dobře, asi si ji někdy přečtu :)).

    OdpovědětVymazat