středa 1. ledna 2014

Eragon

Eragon

Autor: Christopher Paolini
Originální název: Eragon, Inheritance, Book One
Série: Odkaz dračích jezdců
Díl v sérii: 1.
Přeložila: Olga Machútová
Vydalo: Fragment
Rok vydání: 2004
Počet stran: 488

Patnáctiletý Eragon žije na farmě se svým strýcem Gerem a bratrancem Roranem. Při jedné ze svých loveckých výprav v Dračích horách Eragon nalezne velký modrý kámen, který si odnese domů. Po pár dnech kámen praskne a vylíhne se z něj dračí mládě, po dotknutí se Eragonovi vytvoří na dlani dračí znamení, díky jemuž se z něj stává Dračí jezdec.

"Draci nemají počátků, leda by vznikli spolu se samotnou Alagaesií. A pokud budou mít konce, nastanou tehdy, až zanikne tento svět, protože strádají vším, čím tato země. Oni, trpaslíci a několik dalších bytostí jsou odvěkými obyvateli této země. Žili tu před před všemi ostatními, silní a hrdí ve své prosté slávě. Jejich svět zůstával neměnný, dokud přes moře nepřipluli první elfové na svých stříbrných lodích."

Dračí jezdci udržovali v zemi mír, než jednomu z nich - Galbatorixovi - urgalové zabili draka. Rozzuřený Galbatorix si ukradl draka Šruikana a svrhl Jezdce, shromáždil kolem sebe skupinu Jezdců - Křivopřísežníků a stal se samozvaným vládcem celé Alagaesie. Do vesnice, kde Eragon žije přicházejí dva cizinci ra´zakové, kteří zabijí Gera, Eragonovi se podaří se Safirou utéct, vezme s sebou také Broma, který Eragonovi daruje meč Zar´roc, který patřil jednomu Jezdci.

"Smysl tkví v konání. Jakmile se vzdáš úmyslu měnit a ovlivňovat svůj život, zdánlivě smysl ztratíš. Ale přesto jsou před tebou možnosti, vyber si jedinou a zaměř se na ni. Skutky ti dají novou naději a smysl."


Eragon s Bromem se rozhodnou putovat směrem k Vardenům, skupině vzbouřenců proti království, kde chtějí hledat pomoc. Cestou se jejich výprava rozšíří o Murtagha, chlapce jen o málo staršího než je Eragon. Aby toho na mladého Jezdce nebylo málo, myslí se s ním spojí elfka Arya, která je vězněna pro spojitost s dračím vejcem. Jak boj o záchranu dopadne? Kam výprava doputuje?

"Dobře poslouchej, řeknu ti dvě věci. Až přijde čas a budeš potřebovat zbraň, podívej se pod kořeny stromu Menoa. Pak, když už se všechno bude zdát ztracené a nebudeš mít dostatek sil, jdi ke skále Kuthian a vyslov své jméno, abys otevřel Pevnost duší."

Nádherný pohádkový příběh, který zaujme, jak mladší čtenáře, tak ty starší. Příběh je precizně vykreslen, postavy se chovají opravdově a dračice Safira je okouzlující. Nechápu, že jsem tak dlouho dokázala odolávat a nezačíst do těchto úžasných příběhů...

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.


Žádné komentáře:

Okomentovat