pátek 4. října 2013

Letopisy Narnie: Poslední bitva

Letopisy Narnie: Poslední bitva

Autor: C. S. Lewis
Originální název: The Last Battle
Ilustrovala: Pauline Baynes
Přeložila: Veronika Volhejnová
Vydalo: Fragment, s. r. o.
Rok vydání: 2008
Počet stran: 222

Jill a Eustace se vrátí zpět do Narnie a najdou ji ve strašlivém stavu. Opičák Vytáčka se rozhodne oklamat Narniany tím, že vydává osla Zmatlíka navlečeného do lví kůže za Aslana  a vydává jim jeho prostřednictvím rozkazy. Zotročí si mluvící zvířata a Narnii začne rozprodávat.

"Víte sami, jak smutně se občas dokáže tvářit váš pes. Tak si to představte, a pak si představte tváře všech těch mluvících zvířat - všech poctivých, skromných, zmatených ptáků, medvědů, jezevců, králíků, krtků a myší - a všechny do jedné ještě smutnější. "

Poslední král Narnie Tirian se snaží spolu s Jill a Eustace situaci vyřešit, ale moc se jim to nedaří. Oklamaní Narniané už nechtějí nikomu věřit. Jak se vyřeší situace v Narnii? Co se stane se všemi obyvateli Narnie?

"Opičák se naklonil těsně ke žluté hlavě, jako by poslouchal, co mu příchozí šeptá. Potom se obrátil a řekl něco davu. a ten se znova rozkvílel. Poté se ta žlutá věc neohrabaně otočila a odešla - skoro by se chtělo říct odkolébala se - zpátky do stáje a opičák za ní zavřel. Vzápětí nejspíš oheň uhasili, protože světlo z ničeho nic zmizelo a Tirian zůstal zase sám v chladu a tmě."

Poslední díl Narnijské série je zároveň nejsmutnějším, zároveň má ale šťastné vyznění. Celou sérii provázely nádherné ilustrace Pauliny Baynes, které ještě více dotvářely pohádkovost celé série. 

Za poskytnutí recenzního vděčím nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.



Žádné komentáře:

Okomentovat