pondělí 2. září 2013

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň


Originální název: The Lion, the Witch and the wardrobe

Autor: C. S. Lewis
Ilustrovala: Pauline Baynes
Přeložila: Veronika Volhejnová
Vydalo: Fragment, s. r. o.
Rok vydání: 2011
Počet stran: 200


Čtyři sourozenci Petr, Edmund, Zuzana a Lucie se ocitají kvůli válce na venkově, kde bydlí v obrovském starobylém domě postaršího profesora. Nejmladší Lucinka při hře na schovávanou projde starou skříní a dostane se do neznámé země, kde se spřátelí s faunem Tumnus. Sourozenci jí po návratu nevěří.


"Lucinka si pomyslela, že hezčí místo ještě v životě neviděla. Byla to malá, suchá, čistá jeskyně z červenavého kamene. Na podlaze byl koberec a dvě křesílka ("Jedno pro mne a jedno pro přítele," vysvětlil pan Tumnus.), stůl a prádelník, nad krbem římsa a nad ní obrázek starého fauna s šedými vousy."


Jednoho dne se všichni schovají do skříně před profesorovou hospodyní a dostanou se tak všichni do Narnie. V Narnii už více než sto let vládne zlá čarodějnice a s ní i neustálá zima. Země čeká na záchranu od Aslana a čtyř králů - 2 dcer Eviných a 2 synů Adamových.

Dostane se Narnie ze spárů zlé královny?

"Zlu se všechny plány zhatí, až se Aslan zpátky vrátí, přinese nám jeho řev místo smutku smích a zpěv. Kde král Aslan zuby cení, tam se zima v jaro změní, kde ta hříva zavlaje, sníh a led hned roztaje."

Kdo by neznal tuto nádhernou sérii knih, určenou spíše dětem. Já ji znala zatím pouze díky skvělým filmům. Tento díl, asi nejznámější, se mi opravdu moc líbil. Je sice napsán spíše pro děti, i podle oslovení, která autor v knize používá pro své čtenář, ale to mi nijak nebránilo si příběh přečíst. A ještě musím zmínit krásné kresby, které doprovází text, a taky krásnou obálku knihy. 

Za poskytnutí recenzního výtisku vděčím nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.



2 komentáře:

  1. Já jsem tuto knihu četla. Je to ale už asi 5 let. Do budoucna se chci na sérii vrhnout znovu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tuto sérii poznala až díky filmům, ale k přečtení jsem se dostala teprve teď... Až se za to stydím, protože je to velmi krásné a pohádkové...:-)

      Vymazat