pondělí 2. září 2013

Letopisy Narnie: Kůň a jeho chlapec

Letopisy Narnie: Kůň a jeho chlapec

Originální název: The Horse and His Boy
Autor: C. S. Lewis
Přeložila: Veronika Volhejnová
Ilustrovala: Pauline Baynes
Vydalo: Fragment, s. r. o.
Rok vydání: 2010
Počet stran: 230

Ocitáme se daleko od Narnie v době první vlády dvou králů a dvou královen. Šasta, o kterého se staral chudý řemeslník utíká před prodáním do otroctví s velice chytrým a mluvícím koněm Bríem, který pochází z Narnie. Tak se tam oba rozhodnou vydat. 

"Nemyslete si, že se Šasta cítil tak, jako bychom se cítili vy nebo já, kdybychom zaslechli, že se nás rodiče chystají prodat. Jeho život se od otroctví lišil pramálo, třeba by ten vznešený cizinec na koni byl k němu dokonce hodnější než Aršíš."

Cestou potkávají Aravis, která utekla před nuceným manželstvím se svou mluvící klisnou Hwin. Mladí utečenci putují dále spolu do Tašbánu, kde se sobě ztratí ze zřetele. Aravis potká svou přítelkyni ze školy a Šastu odvedou do královského zámku. Podaří se jim dát zase dohromady? Kdo je Šasta opravdu?

"Putovali už celé týdny a Šasta dávno přestal počítat zátoky a mysy, vesnice a řeky, které za tu dobu míjeli. Jednou prospali celý den a za měsíčné noci vyrazili na cestu. Útesy nad mořem nechali za zády a jeli teď po široké plání, necelý kilometr po levici měli les, asi stejně daleko napravo šumělo moře, skryté za nízkými písečnými dunami. Pokračovali tak asi hodinu, občas klusem, občas krokem, když se Brí náhle zastavil."

Jedna z méně známých částí Narnie hlavně kvůli tomu, že nebyla zfilmována. To ale neznamená, že by byla horší než zfilmované díly. Příběh opět provázejí překrásné ilustrace a nádherná obálka knihy. Mám prostě moc ráda pohádky a vůbec mi nevadí, že jsou primárně určeny dětem, což já už nějaký ten pátek nejsem... 


Za poskytnutí recenzního výtisku vděčím nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.


Žádné komentáře:

Okomentovat