neděle 1. září 2013

Erebos

Erebos

Podtitul: Počítačová hra, která tě sleduje
Autor: Ursula Poznanski
Přeložila. Kateřina Kousalová
Vydalo: Fragment, s. r. o.
Rok vydání: 2013
Počet stran: 320

Po škole začíná kolovat záhadné CD, všichni, kteří jej obdrží se začnou chovat jinak - jsou ospalí, nevrlí... Kamarádi Nick a Jamie dlouho neví, co se děje, až je Nickovi disk nabídnut. Hlavní hrdina začne hrát hru, která je neobyčejně poutavá.

"Začíná to vždy v noci. V noci krmím své plány temnotou. Jestli mám něčeho nadbytek, je to právě temnota. Je půdou, v níž se daří tomu, co chci, aby rostlo."

Hra nedává nikomu z hráčů spát a dokonce ani odpočívat. Hráči musí plnit různé úkoly v reálném životě. Otázkou je kde jsou jejich hranice. Odmítnutí úkolu má za následek vyhazov ze hry a to přece žádný z nich nechce. Nick se stává obrovským příznivcem hry, ale jeho kamarád Jamie a dívka, která se mu líbí Emily, jsou naneštěstí naprostí odpůrci hry. 

"Za celý víkend se Colin neobjevil ani neozval a také v pondělí prohodil s Nickem jen to nejnutnější. Vypadalo to, že je pořád v pohybu. O jedné z přestávek ho Nick zahlédl, jak přistrčil něco Jeromovi. Něco tenkého, z lesklého plastu. Jerome dělal, jako že ho to moc nezajímá, a Colin mluvil, horečně gestikuloval a nakonec odběhl."

Kdo jsou postavy ve hře ve skutečnosti? Jaký je konečný účel hry? Kam až úkoly hráče zavedou?

"Když přišel Nick domů, byt byl prázdný a ledový. Máma asi zase pospíchala a zapomněla zavřít okna. Nechal si na sobě bundu, utěsnil všechny štěrbiny a zapnul topení ve svém pokoji na maximum. Pak vylovil z kapsy DVD a otevřel ho: Erebos."

Už poměrně dlouho jsem nečetla tak skvěle propracovanou knihu. Příběh byl poutavý asi stejně jako hra, kterou v něm hráči hráli. Naštěstí na rozdíl od hry je kniha naprosto bezpečná a nic nepříjemného po Vás nevyžaduje. Moc se mi líbily části, ve kterých byla popsána počítačová hra, bylo to velmi reálné. Jediné, čeho jsem litovala bylo, že už je konec...

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.


Žádné komentáře:

Okomentovat