neděle 29. září 2013

Letopisy Narnie: Čarodějův synovec

Letopisy Narnie: Čarodějův synovec

Autor: C. S. Lewis
Originální název: The Magician´s Nephew
Ilustrace: Pauline Baynes
Přeložila: Veronika Volhejnová
Vydalo: Fragment, s. r. o.
Rok vydání: 2008
Počet stran: 208

Polly a Digory se při průzkumu půdy dostanou do pracovny Digoryho strýce Andrewa. Strýc pomocí kouzelných prstenů pošle Polly pryč, Digory i musí zachránit, tak se přemístí za ní. Bohužel s sebou vezmou do svého světa i zlou čarodějnici.

"Místnost sice měla tvar půdy, ale zařízena byla jako obývací pokoj. Na všech stěnách visely police plné knížek. V krbu hořel oheň (nezapomeňte, že toho roku bylo hodně chladné léto) a před krbem, otočené zády k nim, stálo křeslo s vysokým opěradlem."


Aby vše napravili přemístí se  s čarodějnicí zpátky a chtějí jí vrátit do světa, kam patří. Při přemístění s sebou vezmou i strýce Andrewa a drožkaře s jeho koněm. Po chvíli se začne díky písní, kterou zpívá lev Aslan, rodit nový svět - Narnie.

"Strýc Andrew i pracovna okamžitě zmizeli. Chvilku bylo všechno nejasné. První, co Digory zase vnímal, bylo, že odněkud shora na něj dopadá měkké zelené světlo a pod ním je tma. Neměl pocit, že by na něčem stál, seděl nebo ležel. Zdálo se, že se ničeho nedotýká."

Jedna z méně známých knih o Narnii, která nepatří k mým úplně oblíbeným, vysvětluje vznik Narnie. To je asi jedna z mála částí, která se mi opravdu líbí, v příběhu je krásně poeticky popsán postupný vznik, u kterého je možné vidět paralelu se stvořením světa. I tak je ale celý příběh příjemně pohádkový, i když některé jiné díly mam raději.

Za poskytnutí recenzního výtisku vděčím nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.


Žádné komentáře:

Okomentovat