středa 5. června 2013

Hunger Games - Síla vzdoru

Hunger Games - Síla vzdoru

Autor: Suzanne Collinsová
Název série: Hunger Games
Originální název: The Hunger Games Mockingjay
Přeložil: Zdík Dušek
Vydalo: Nakladatelství Fragment
Rok vydání: 2011
Počet stran: 344

"Obyvatelé Dvanáctého kraje se neorganizovali do žádného hnutí odporu. Nedostali možnost k něčemu se vyjádřit. Jejich smůlou bylo, že měli mě. Někteří z těch, kteří přežili, považují za štěstí, že konečně unikli z Dvanáctého kraje. Utekli neustálému hladu a útlaku, nebezpečným dolům i biči našeho posledního mírotvorce, Romula Knuta. Příchod do nového domova vnímají jako zázrak, protože ještě před krátkou dobou jsme ani netušili, že Třináctý kraj vůbec existuje."

Katniss a Finnick jsou zachráněni, leží v nemocnici ve Třináctém kraji, který všichni považovali za zničený. Obyvatelé ze Dvanáctého kraje se museli přesunout do Třináctého kraje, protože ten jejich je vybombardován. Infrastruktura Třináctého kraje se nachází celá v podzemí. Peeta byl zajat Kapitolem, lidé kolem prezidenta Snowa ho mučí a snaží se ho obrátit proti Katniss. A daří se jim to.

"Všichni takřka bez výjimek tu nyní žijí pod zemí. Můžete si vyjít zacvičit na povrch, ale jen v konkrétní hodinu svého denního rozvrhu. Rozvrhu se nikdo nevyhne. Každé ráno musíte vložit ruku do speciálního zařízení ve stěně, které vám odporně červeným inkoustem vytetuje na hladkou kůži zápěstí, co máte ten den za úkol. 7.00 - snídaně, 7.30 - služba v kuchyni, 8.30 - vzdělávací středisko, místnost č. 17. A tak dále."

Katniss se stává reprodrozdem vzbouřenců a společně s dalšími zbylými vítězi Hladových her natáčejí proklamy a povzbuzují obyvatele v bojích. V žalostném stavu se daří zachránit Peetu a Finnickovu milou Annie. Hvězdná skupina skládající se z Katniss, Finnicka, Hurikána a dalších skvělých vojáků vyráží se zapojit do bojů v Kapitolu. Další Hladové hry započínají, tentokrát můžu být vítězů i několik. Kdo jimi nakonec budou a pomohou tato povstání?

"Tohle je jedna z výhod pobytu ve Třináctém kraji. Vrátil se mi Hurikán. Když zmizel tlak, který na mě vyvíjel Kapitol, abych se vdala za Peetu, podařilo se nám zůstat přáteli. Hurikán se o nic nesnaží - nepokouší se mě líbat ani mluvit o lásce. Buď jsem příliš nemocná, nebo mi chce dát volný prostor. Nebo ví, že by to bylo příliš kruté, když je Peeta v zajetí Kapitolu. Každopádně se zase mohu někomu svěřovat se svými tajemstvími."

V posledním díle série sledujeme tak trochu jiné, opravdové Hladové hry. Musím přiznat, že tento díl je můj nejméně oblíbený, asi proto, že tento příběh je mnohem reálnější, než předchozí hry. Každopádně celá tato série je naprosto úžasná, už teď má v mé knihovničce zajištěno čestné místo a vím, že se k ní budu pravidelně vracet.



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením. Knihu si můžete zakoupit ZDE.



Žádné komentáře:

Okomentovat