úterý 18. června 2013

7 dní hříchů

7 dní hříchů

Autor: Josef Urban
Vydalo: Nakladatelství Fragment
Rok vydání: 2012
Počet stran: 240

České pohraničí, rok 1945.
Útěk mladé ženy českého lesníka je zahalen tajemstvím. Jen ona sama ví, kdo a proč ji pronásleduje. Její svědectví by ji mohlo stát život... 
Po jejích stopách se vydávají manžel a bratr, Čech a Němec, které svedl dohromady konec války a osud štvanců. Jeden chce zachránit své manželství, druhý hledá po návratu z fronty smysl života. 
Sedm dní trvající cesta se stává symbolem vzájemného hledání a touhy po ztraceném domovu. 
Příběh inspirovaný skutečnými událostmi v Československu.

"Na mýtinu svítilo světlo, jen dřevěná Olšanova hájenka na Podskalí se stále ukrývala ve stínu za Medvědím kopcem. Byla středa, 9. května 1945. Tráva kolem chladně zářila obalená mrazivým stříbrem a kolem několika přilehlých hospodářských budov bylo ticho. I ptačí hlasy to ráno přimrzly ve vlhkém oparu, jenž svým závojem zakryl hloubku okolního lesa. Z chlívku se ozvalo osamělé kozí zamečení a znovu se kolem rozhostilo téměř sváteční ticho."

Těsně po skončení války převezmou moc v pohraničí do rukou revoluční garda a předseda Národního výboru. Spíš než by zajišťovali pořádek a klid, vybíjejí si své pomstychtivé vášně. Rabují, vypalují a zabíjejí. Soustřeďují se hlavně na německé obyvatelstvo, bez ohledu na to, zda byli nacisti nebo ne. Agnes je Němka, navíc se stane svědkem tohoto rabování a zabíjení, proto jí hrozí smrt. 

"Brachtl rázoval sebevědomě, jeho vysoké černé boty, stažené pod koleny elegantními řemínky, se leskly novotou. Na rozdíl od ostatních, bylo jeho ustrojené dobře promyšlené. Ta horda mužů na horské cestě za ním mu dodává sílu k letu. Na zádech mu na řemeni poskakoval ruský samopal Špagin. Stále se rozhlížel po okolních stráních, kde mezi stromy prosvítaly tu a tam bílé zdi lesních samot."

Agnes je nucena utéct, když přijdou také k ní do domu. Její manžel ji hledá, musí se ale vyhýbat gardě také, je jim obrovským trnem v oku. V lomu, kam ho pošlou na nucené práce potkává Agnesiina bratra Jurgena. Společně se jim podaří utéct, hledají spolu Agnes a schovávají se před tzv. ochránci zákona. Podaří se jim nalézt Agnes a společně znovu začít? Kdo je skutečně za tím vším?

"Agnes se usilovně snaží otep vyhodit co nejvýš, aby seno nepadalo zpátky na udusanou hlínu stodoly. Vratký špalek se pod bosými chodidly lehce zakymácí. Dlouhé nohy jsou tak svůdné, její sukně se zvedá přes oblé boky vzhůru, stejně jako otep nahoře nabodnutá na kovových vidlích. Když už se zdá, že bude odkryto úplně všechno, Olšan natáhne ruku pod sukni a svazkem dlouhých stébel pošimrá Agnes vysoko mezi stehny. "Mein Gott!" zmůže se v úleku vykřiknout, zřítí se dolů. Kupa sena v okamžiku oba pohřbí."

Smutný příběh založený na skutečných událostech je velice dobře napsán. Zoufalství, které Agnes i Olšan prožívají je jen ukázkou, jak se mohla cítit další spousta lidí. Přijde mi hrozné, že když skončí jedna hrůza, objeví se další a je ještě reálnější hrozbou. Časté jsou i pasáže, ve kterých oba vzpomínají na své mládí, dětství i společnou svatbu. Ty jsou naopak vykresleny velice optimisticky, postavy do vzpomínek utíkají ve chvílích největšího psychického vypětí.  Kniha byla zfilmována, už se moc těším, až porovnám film a knihu. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením. Knihu si můžete zakoupit ZDE.


Žádné komentáře:

Okomentovat