neděle 26. května 2013

Shledání

Shledání

Autor: Anne Enrightová
Originální název: The Gathering
Přeložila: Dominika Křesťanová
Počet stran: 256
Vydavatelství: Euromedia Group, k. s. - Odeon
Rok vydání: 2009

Veronika pochází z velké rodiny, má jedenáct sourozenců. Její nejoblíbenější, ale i nejzkaženější bratr zemřel a je potřeba dopravit jeho tělo domů z Londýna a oznámit špatnou zprávu matce, která je lehce psychicky labilní. Oba úkoly připadnou právě na Veroniku, která je ze sourozenců nejlépe zabezpečená a je nejodvážnější.


"Někdy na vysoké jsem si vzala do hlavy, že Ada původně byla prostitutka. Někdy má člověk všelijaké nápady. Tohle muselo být zhruba v době, kdy umřela. Vzpomínám si, jak jsem tuhle teorii probírala s Michaelem Weissem, a ten z ní byl nadšený, i když si neodpustil poznámku, že stejně dobře mohla být jeptiškou."

Všichni sourozenci se setkávají na pohřbu svého bratra Liama. Veronika vzpomíná na své dětství trávené u babičky s Liamem a mladší sestrou Kitty. Později po pohřbu Liama se Veronika stále nedokáže s jeho smrtí smířit a snaží se pomoct si tím, že píše knihu vzpomínek, začíná u seznámení své babičky s dědečkem a rozhodování mezi dědečkem a jeho sokem.

"Adina zahrádka nejspíš nebyla víc než umrněný dvoreček, ale nám připadala ohromně dobrodružná, plná planých jablek a kopřiv. Vrata do garáže byla někdy otevřená a jindy zavřená na petlici, a protože jsme nikdy nevěděli, jestli je pan Nugent uvnitř, byla pro nás o to zajímavější. Liam si někdy bral nářadí z ponku nebo si hrál s troskami auta uvnitř."

Příběh popisuje smutnou stránku života - smrt blízké osoby a dysfunkčnost obrovské rodiny. Tyto smutné okamžiky, ale střídají vzpomínky z dětství, které trávili sourozenci u babičky. Nádherně je popsána atmosféra 20. let, kdy se prarodiče seznámili. Hlavně hotelová hala, kde se poprvé spatřili je velmi detailně vykreslena. Čtení bylo příjemné a byly v knize skvěle vykresleny charaktery všech sourozenců i dalších postav (hlavně z psychologického hlediska).


Žádné komentáře:

Okomentovat