úterý 7. května 2013

Petrohradské noci

Petrohradské noci

Autor: Igor von Percha
Název trilogie: Christina Marie
Název v originálu: Christina Marie und die Petersburg Nachte
Přeložila: Jitka Perglová
Počet stran: 224
Nakladatelství: Euromedia Group, k. s. - Ikar
Rok vydání: 2003

Upozornění: článek může vyzrazovat děj knihy a předchozích dílů knihy.

Hraběnka přijíždí z Anglie do Petrohradu, protože její milý hrabě Arnsberk beze stopy zmizel. Christina si ihned získá náklonnost petrohradské smetánky. Snaží se tak zjistit jakoukoli informaci o zmizelém hraběti. Tím se dostává do hledáčku nejen revoluční skupiny, ale také do pozornosti Ochrany - ruské tajné policii s velmi krutými metodami.

"Christina mlčky přistoupila k rakvi. Dlouho upřeně hleděla na to, co zbylo z člověka, který v ní ležel. Ve tváři se jí nepohnul ani sval. V napjatém tichu bylo slyšet jen těžké, dýchavičné supění obtloustlého policisty a bublání vody v odtoku."

Naštěstí se ale najdou i jedinci, kteří jsou hraběnce ochotni pomoci s hledáním Richarda. Kníže se zatím nachází ve vězení Obrany, jeho přátelé se mu pokusí pomoci při převozu utéci, je však dopaden a poslán do ještě horšího a vzdálenějšího vězení. 

"Všude se to jen hemžilo skvostnými, pestrými kostýmy benátských kavalírů, záletnic, pirátských nevěstek... Orchestr oblečený do kostýmů benátských galejníků hrál neúnavně valčík, galop, polku - a v poněkud pokročilých hodinách před nedávnem zavedené tango, tanec dosud opředený špatnou pověstí, stejně jako one - step, boston a anglický valčík"

Mezitím se snaží i Christina, je poslána do Tiflisu, kde se snaží seznámit s vlivnými lidmi, kteří by jí mohli pomoci. Po všemožných útrapách se Richard s Christinou setkávají uprostřed Sibiře, odkud se snaží prchnout přes Mongolsko domů. Cesta na Kavkaz a přes Bajkalské jezero je ale plná policejních hlídek a kozáků, kteří pod odměnou policii pomáhají. Cestou potkají dobrého přítele Štiku, který se zde velice dobře vyzná a s cestou jim pomůže. A tak mohou konečně začít myslet na klidný společný život.

"Útěk knížete Richarda z Arnsberku z pevnosti Metech patřil k husarským kouskům kavkazských revolucionářů, o nichž se brzy na začaly šířit hotové legendy."

Poslední díl trilogie se odehrává v úplně jiném prostředí, než předešlé dva. Společné mají, ale to, že opět se bojuje proti politickému systému a hraběnka i hrabě jsou pro ně nepohodlné osoby. Tento díl by se dal číst i bez znalosti předešlých dvou dílů. Moc se mi líbil, protože byl ze všech dílů nejnapínavější a nejakčnější. Na druhých dvou dílech, ale zase oceňuji skvělé vykreslení šlechtických kruhů. Každému tuto sérii velmi doporučuji. Nejedná se o žádnou červenou knihovnu, jak jsem se zpočátku obávala, ale o příjemnou historickou a napínavou trilogii.

Žádné komentáře:

Okomentovat