sobota 27. prosince 2014

Povídky z druhé kapsy

Povídky z druhé kapsy

Autor: Karel Čapek
Edice: Česká klasika
Vydalo: Fragment, s. r. o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 168

Další nášup povídek s detektivním námětem z pera Karla Čapka.  Ve dvaceti čtyřech krátkých příbězích se setkáváme s tajemnými, humornými, ale především svéráznými postavami, které tvoří skvěle promyšlené příběhy, většinou s dosti nečekanou a hlavně vtipnou zápletkou.

"Nic, křičím na něj, nejdříve musíte vrátit, co jste nám nakradl. - Tak on vám začal vybírat jeden hrnéček po  druhém a dával je na stranu, bylo jich asi osmdesát,  - my jsme neměli ani ponětí, že nám toho tolik chybělo, ale nejspíš to odnášel už po dlouhá léta. Pro jistotu jsem se na něho rozkřikl: Co, tohle, že je všechno?"

Povídky jsou velice čtivé, neměly by tedy dělat problémy ani svátečnímu čtenáři, navíc nejsou ani dlouhé. Pokud váháte a nevíte, které prozaické dílo od Čapka si máte přečíst, jako první, rozhodně si vyberte tyto krátké příběhy, které vás příjemně na ladí na další z jeho děl.

"Pomalu to z ní dostal, když předem se zaklel všemi přísahami, že to dítě určitě najde, aby ji upokojil. Tedy to bylo tak: Pan Landa zrovna jezdil úředně po státních statcích a paní Landová chtěla vyšít Růžence pěkný bryndáček, a zatímco v niťařském krámě vybírala hedvábí na ten bryndáček, nechala stát kočárek s Růženkou venku, když vyšla ven, byla Růženka i s kočárkem tatam. To bylo všecko, co za dobrou půlhodinu mohl z té vzlykající maminky vyzvědět."

Mě osobně Povídky z druhé kapsy sedí ještě lépe než, Povídky z první kapsy. Zdají se mi takové lehčí, psané s větším nadhledem. Každopádně Karel Čapek nezklame nikdy. Musím také ocenit vydání, které má velikost akorát do menší kabelky ale i do větší kapsy. Obálka je navíc zpracována ve velmi jednoduchém duchu, ostatně jako celá edice Česká klasika z Fragmentu.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice vážím.


Žádné komentáře:

Okomentovat