neděle 21. prosince 2014

Poslední aristokratka

Poslední aristokratka

Autor: Evžen Boček
Vydalo: Druhé město
Rok vydání: 2013
Počet stran: 250


Hrabě Kostka z Kostky žije se svou rodinou v New Yorku, po revoluci se se svou manželkou Vivien (Američankou) a jejich dcerou Marií (III. z rodu toho jména) vrací do Čech, kde se nastěhují na své rodové sídlo - Kostku. K zámku jako bonus patří i personál - hypochondrický zahradník, kuchařku s velkým apetitem pro alkohol a kastelána nesnášícího návštěvníky a hluk. Jako bonus se ve vyprávěních objevuje nespočet zajímavých předků, svatba Helenky Vondráčkové, Cher a kníže Schwarzenberg.

"Matka nás na zítřek objednala všechny k zubaři. Jedna její kamarádky totiž někde četla, že zubaři ve východní Evropě nepoužívají anestezii. Otec sice prohlásil, že je to nesmysl, ale v noci jsem ho slyšela, jak telefonuje na české velvyslanectví do Washingtonu, aby zjistil, jak to je."

To vše dohromady vytváří lahodný koktejl. Postavy se svým jednáním i charakterovými vlastnostmi skvěle doplňují a nemají nouzi o bláznivé příhody, které však stále působí reálně (když přihlédneme k tomu, že se vše odehrává na zámku a v šlechtické rodině). Myslím, že příběh je tak povedený, především díky výborně vytvořený postavám, které už samy o sobě jsou mistrovským dílem. 

"Večer jsem si četla deník hraběnky Alice, rozené Kinské. Dva měsíce po svatbě odešel její muž Rudolf do prusko-rakouské války, kde se mu v bitvě u Hradce Králové po zádech projela švadrona kyrysníků. Kromě oka a ruky ztratil i paměť a svoji manželku až do smrti oslovoval Kikino. Nechápu, jak dokázala žít celý život s někým, kdo ji považoval za tanečnici z vídeňského kabaretu. Její zápisky svědčí o nadlidské pokoře a sebezapření. Po třiceti letech tohoto podivného manželství odvezla Alice svého muže k vycházející hvězdě tehdejší psychiatrie, Sigmundu Freudovi do Vídně."

Opravdu vtipný příběh napsaný s lehkostí. Chvílemi jsem se musela úplně nahlas smát. Kniha je navíc vhodná pro všechny věkové kategorie. Babičky se nemusí bát, že by tam byly samé nestydaté scény, jako v mnoha knihách pro ženy. Maminky určitě pobaví zhýčkaná manželky, ale i usedlý kastelán. No a pro nás z mladší generace nechybí ani sympatický mladík.

"Navštívil nás Benda s Deniskou. Deniska je Bendova dcera z druhého manželství. Její dvacet a váží třicet devět kilo. Váhu piercingu, prstenů, náramků a řetězů si netroufám odhadnout, nicméně to vypadá, jako by se na ni převrátil regál v železářství. Svého otce oslovuje Mufáku." Jen konec byl takový strohý, doufám tedy, že nám to autor vynahradí v dalším díle o Kostkových z Kostky. 


Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji palmknihy.cz, jejichž spolupráce si velice vážím.



Žádné komentáře:

Okomentovat