pondělí 15. září 2014

Pes Baskervillský

Pes Baskervillský

Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Přeložil: Josef Pachmayer
Vydalo: Nakladatelství Omega
Rok vydání: 2014
Počet stran: 232

Sir Karel, pán na Baskervillském zámku, zemřel za záhadných okolností. Stála za jeho smrtí stará kletba, která podle legendy jeho rod pronásleduje již od anglické Velké revoluce? Nezdá se to rodinnému lékaři doktorovi Mortimerovi. Vypraví se do Londýna, své pochybnosti vylíčí Sherlocku Holmesovi a požádá ho o pomoc. Slavný detektiv se rozhodne záhadu objasnit. Pes Baskervillský patří mezi nejznámější příběhy, které sir Arthur Conan Doyle napsal a deník Le Monde ho zařadil mezi sto nejvýznamnějších literárních děl dvacátého století. Je uznáván za absolutní klasiku žánru a čtenáře dokáže udržet v napětí až do poslední stránky.

"Tu se zdálo, jako by byl Hugo náhle posedlý ďáblem, neboť seběhnuv po schodech do jídelny, vyskočil na velký stůl, odkopávaje láhve a talíře, i křičel hlasitě celé společnosti, že ještě téže noci chce vydat tělo i duši mocem zlým, když se jen znovu zmocní té holčice. A zatímco tu hodovníci strnule stáli vůči zuřivosti muže, jeden z nich, horší snad ještě nebo opilejší než ostatní, zvolal, že by na ni měli poštvat psy.

Načež Hugo vyběhl z domu, křiče na sluhy, aby osedlali jeho klisnu a aby vypustili smečku psů. Podal psům dívčí šátek a kynul jim ven.

A již se s nimi za divokého pokřiku vyřítil přes močál do měsíční noci."

Do londýnské kanceláře Sherlocka Holmese vpadne doktor Mortimer, rodinný lékař rodu Baskervillů. Sir Charles Baskerville nedávno zemřel záhadnou smrtí, celý rod navíc obepíná stará kletba. V rodinném sídle rodu se má zabydlet mladý dědic sir Henry. Ke zklamání zúčastněných pošle Holmes místo sebe svého přítele Watsona. Na močálech jsou zatím slyšet příšerné zvuky divého tvora.

"Byl to jen ženský rozmar, doktore Watsone. Kdybyste mne znal lépe, pochopil byste, že nedovedu vždycky podat důvod pro to, co mluvím nebo pro to, co dělám"

Od začátku až do konce jsem byla příběhem natolik zaujata, že jsem musela číst stále dál a dál. Jediné, co mě zklamalo, bylo, že je konec. Pokud chcete začít se Sherlockem Holmesem, je tohle nejvhodnější kniha. 

"Přísahám si však, že již nesmí minout ani den, bych neučinil všechno, co člověk může, abych pronikl k jádru tajemství."

Pokud může někdo soupeřit s mou oblíbenou spisovatelkou detektivek Agathou Christie, je to Arthur Conan Doyle s tímto nesmrtelným dílem.



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Omega, jehož spolupráce si velice cením.


2 komentáře:

  1. Tuhle knížku se chystám si přečíst už dlouho, zatím jsem četla jen zkrácenou verzi, což je škoda, myslím si..
    www.fantasy-maniak.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji, co nejdříve přečti, je skvělá! Zkrácenou verzi? Nedokážu si představit, že bych z ní cokoliv vynechala :-O

      Vymazat