neděle 13. července 2014

Jarmark marnosti

Jarmark marnosti

Podtitul: Román bez hrdiny
Autor: William Makepeace Thackeray
Originální název: Vanity Fair
Přeložil: Aloys Skoumal
Vydalo: Academia
Rok vydání: 2010
Počet stran: 712

Román, který je satirickou kritikou anglické společnosti 1. poloviny 19. století, vycházel na pokračování v letech 1847 až 1848.
Hlavní postavou je Becky, dcera francouzské tanečnice a neúspěšného malíře vynikající inteligencí a schopnostmi, jenž ji pomohou ve společenském postupu a právě na její postavě Thackeray ukazuje, jak fungovala chamtivá a požitkářská anglická společnost doby napoleonských válek.V roce 2004 byl slavný román zfilmován s Reese Whitherspoon v hlavní roli.


"Tatínek slečny Sedleyové byl londýnský obchodník a byl dost zámožný, slečna Sharpová byla oproti tomu pouhá starší žačka, opakující lekce za byt a stravu, slečna Pinkertonová se domnívala, že toho pro ni udělala až dost, natož aby jí při odchodu ještě poctila Slovníkem."

Amálie Sedleyová a Rebecka Sharpová odjíždějí z akademie slečny Pinkertonové, aby se mohly vrhnout do víru skutečného života. Poměrně dobře zajištěná Amálie je velice milá, tichá a přátelská dívka, která má už od dětství namluveného svého milého pana Osborna. Naopak Becky je sirotek bez postavení a peněz, za to s obrovskou ctižádostí, k Amálii jede pouze na návštěvu, brzy má nastoupit jako guvernantka u sira Crawleyho. 

"Sir Pitt nevypadal ani zdaleka tak, jak jsme si my hloupé holky baroneta představovaly, když jsme v Chiswicku četli Cecílii. Je tak docela jiný než lord Orville, že si to ani představit nelze. Jen si považ: podsaditý, pomenší, sprostý a špinavý stařík, v zvetšelých šatech a odřených kamaších, bafá z ohavné dýmky a sám si v hrnci vaří večeři. Mluví venkovským nářečím a staré posluhovačce i drožkaři, který nás odvážel do hostince, odkud vyjíždí dostavník, vynadal, co se do něho vešlo."

Skvěle vykreslené postavy tehdejší anglické společnosti, mnohdy spíše jejich satirické podoby. Po celou dobu příběhu sledujeme především tyto dvě ženské hrdinky, je zajímavé pozorovat, kam se která z nich ve společnosti dostane. I když je kniha poměrně rozsáhlá, ani stránku jsem se nenudila, čtení mi šlo velice rychle "od ruky". 

"I rozhodla se moudře, že bude s rodinou v Queen´s Crawley vycházet po dobrém, a umínila si, že se ve svém okolí spřátelí s kdekým, kdo by jí v tom snad překážel."

Pokud máte rádi Jane Austenovou nebo sestry Brontëovy, určitě Vám ji doporučuji a pokud nemáte, zkuste si ji také přečíst, třeba budete příjemně překvapeni.

Žádné komentáře:

Okomentovat