čtvrtek 3. července 2014

Agatha Christie I

Agatha Christie I

Pokud bych si měla zvolit jen jednoho spisovatele, kterého mám opravdu ráda, byla by to určitě královna detektivek - Agatha Christie. Přečetla jsem od ní desítky knih, a přesto o žádné nemůžu říct, že by se mi nelíbila. O nikom jiném, tohle říct nemůžu. Celou základní a i půlku gymnázia jsem se jí bránila, ale nakonec jsem jí naprosto podlehla. Přináším Vám pár tipů na knihy, které si od ní můžete přečíst.

Prasklé zrcadlo

Překrásná filmová hvězda Marina Greggová se se svým manželem, režisérem Jasonem Ruddem, přestěhuje do zdánlivě ospalého městečka St. Mary Meadu. Při charitativním večírku, který pořádá filmová hvězda, je zavražděna jedna z pozvaných žen. Případ se dostává až ke Scotland Yardu, slečna Marplová však začíná pátrat po vlastní ose...

Vražda na faře

V poklidném městečku St. Mary Mead došlo v vraždě, a to rovnou na faře. Když se vikář vrátí domů z pochůzek, objeví ve své pracovně zastřeleného plukovníka Protheroa, kterého většina místních neměla ráda. Plukovníkova žena má navíc poměr s mladým malířem, který portrétuje její nevlastní dceru. Slečna Marplová si v této knize odbude svou "premiéru".

Místo určení neznámé

Ve světě dochází k podivným zmizením, obvykle mladých, úspěšných vědců. Zmizí i Thomas Betterton, který nedávno učinil velký objev. Vyšetřující, který má případ na starost potká Hilary Cravenovou, která je velice podobná vědcově ženě Olive. Spolu s Hilary se dohodnou na velice promyšlené, ale zároveň riskantní lsti. Nahradí mrtvou Olive, rusovlasou Hilary a začnou se dít nevídané věcí...


Nakonec přijde smrt

Celý příběh je zasazen do neobvyklého prostředí, odehrává se v Egyptě 2000 př. n. l. Mladá vdova Renisenb se vrací do otcovského domu, který se zdá stejný, jako předtím, než odešla. Otec si však přiveze ze své cesty po Nilu mladou a krásnou konkubínu Nofret. Po jejím příchodu se vše změní, jako by kolem sebe rozsévala zlo. Není tedy divu, když ji jednoho dne najdou mrtvou.

Nemesis

Slečna Marplová dostane od zemřelého pana Rafiela, prostřednictvím jeho právníků, velmi dobře finančně ohodnocenou nabídku. Podle pokynů se vydává na výlet autokárem po britském venkově. Snaží se přijít na to, co po ní její přítel chtěl, postupně se zamotává do celého dávného příběhu, aby jej svým brilantním způsobem opět rozlouskla.

Žádné komentáře:

Okomentovat