pondělí 14. dubna 2014

Dáma s kaméliemi

Dáma s kaméliemi

Autor: Alexandre Dumas ml.
Přeložil: Josef Soukup
Vydal: Dobrovský, s. r. o.
Edice: Omega
Rok vydání: 2014
Počet stran: 192

Jsme v Paříži devatenáctého století. Krásná a něžná kurtizána Markéta Gautierova se seznámí s Armandem Duvalem, který se do ní beznadějně zamiluje. S postupem času i kněžka lásky otevře své srdce, jenže jejich vztah je pro tehdejší společnost a obzvlášť pro Duvalovu rodinu naprosto nepřijatelný. Dáma s kaméliemi patří mezi nejvýznamnější romantické romány. Příběh nešťastné lásky je částečnou autobiografií Alexandra Dumase mladšího, jenž se s čtenářem podělil o krásu i šílenou bolest, kterou prožil ve vztahu se slavnou hetérou Marií Duplessis.

"V pětadvaceti letech se stávají dnes slzy takovou vzácností, že jich nelze prolévat nad každou ženou, která přijde. Nanejvýš když příbuzní za to zaplatí, pláče se nad nimi, ale jen podle toho, kolik na to vynaložili."

Armando Duval je mladý šlechtic, pohledný, ale nijak zvlášť bohatý. Zamiluje se do tajemné kurtizány Markéty Gautierové. Je s ní seznámen, ale Markéta jej zprvu ani nebere na vědomí a jen si z něj tropí žerty. Teprve po dvou letech, kdy je jí Armando znovu představen je Markéta schopna začít ho brát vážně. 

"Pětadvacet dní v měsíci byly to kamélie bílé a pět dní červené, nikdy se nikdo nedověděl příčinu této různosti barev, zaznamenávám to pouze, aniž to dovedu vysvětlit. Stejně jako já, všimli si toho návštěvníci divadel, kam chodívala nejčastěji, i její přátelé."

Duval na Markétu často žárlí, protože ji stále obletují bohatí muži, kteří ji zároveň velmi štědře finančně podporují. Vztah dvou mladých lidí se jeví jako téměř ideální, užívají si spolu Paříže i výletů do přírody. Krásnou kurtizánu čas od času stihne záchvat, při kterém kašle krev a pokaždé ji velice vysílí. Vztah s Duvalem jí evidentně svědčí, zdá se, že když je s Armandem, je téměř zdravá. Jak dopadne vztah náročné kurtizány a uzdraví se?

"Zkrátka v této dívce byla panna, kterou maličkost mohla proměnit v nevěstku a nevěstka, z níž mohla maličkost učinit opět nejzamilovanější a nejcudnější pannu. Markéta byla dosud hrdá a nezávislá: dva city, jež, když jsou zraněny, jsou s to vyvolat totéž, co vyvolává cudnost. Neříkal jsem nic, má duše jakoby celá vstoupila do mého srdce a mé srdce do mých očí."

Překrásný milostný příběh, který je ukázkou oddanosti, jak Armanda k Markétě, tak i naopak. Knihu jsem četla už jednou na gymnáziu, tehdy jsem ji ale brala jako nepříliš zajímavou a dost mě nebavila. Až teď, po několika letech, dokážu ocenit skvěle napsaný příběh. Celkově můžu říct, že mám moc ráda knihy Alexandra Dumase ml., ale i knihy od jeho otce.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega, jehož spolupráce si velice vážím.


3 komentáře:

  1. Tuhle knihu si chci rozhodně přečíst. Děkuji za skvělou recenzi!! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna čekám na recenzní výtisk :) moc se těším!

    OdpovědětVymazat
  3. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Obchodujte kdekoliv Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat