neděle 16. března 2014

Oliver Twist

Oliver Twist

Autor: Charles Dickens
Přeložili: Mary Dolejší, Ladislav Vymětal
Vydal: Dobrovský, s. r. o.
Rok vydání: 2013
Počet stran: 464

Román Oliver Twist vypráví osud mladého sirotka, který nesnesitelné podmínky v britských sirotčincích první poloviny devatenáctého století vyměnil za život na ulici. Tím si ale nepolepšil, protože padl do rukou lupičské bandy, která ho chtěla přetvořit k obrazu svému. Malý Oliver je postaven před nesmírně těžkou volbou. Musí si vybrat mezi kariérou zlodějíčka a přežitím. Dickensův román si okamžitě získal srdce čtenářů a jeho nesporné kvality dokazuje i fakt, že byl do dnešní doby mnohokrát zfilmován. Dokonce se dočkal i divadelních a muzikálových adaptací.

"Oliver se mezitím vzpamatoval a pevně se rozhodl, kdyby i měl zemřít při tom pokusu, že vyrazí odtud na schody místnosti a vyburcuje celou rodinu ze spánku. Naplněn touto myšlenkou šel, chvěje se, kupředu."

Matka, jež porodila Olivera záhy po jeho narození zemřela a chlapec tak zůstal v kojeneckém ústavu, odkud byl velmi brzy přesunut do sirotčince. Farní sluha - ředitel sirotčince dbal na to, aby děti dostávaly pouze drobné příděly jídla a byly za každou maličkost trestáni. Oliver se obzvlášť často dostával do problémů, a tak jej prodali do učení hrobníkovi.

"Pojď zpět! křičel Sikes hlasitě. "Zpět! Zpět!" Ustrašen náhlým přerušením smrtelného ticha jakož i hlasitým voláním, které nato následovalo, Oliver nechal svítilnu padnout, nevěda, má-li jít kupředu či utéct."

Hrobník, jeho manželka a hlavně jejich starší tovaryš Olivera opět jen utlačovali, měl se tedy jen o málo lépe, než v sirotčinci. Po nějaké době se chlapci podaří utéct. Dostane se do osidel lupičské bandy, když zjistí, čím si vydělávají, chce je opustit, to ale nechtějí připustit, protože by je mohl prozradit. Když jej na jedné jejich akci zadrží strážnici, vezme jej k sobě hodný pán, který se o něj začne starat. Lupiči Olivera unesou zpět k sobě a drží ho u sebe násilím. Dokáže se hoch vytrhnout ze spáru bandy nebo se přizpůsobí jejich způsobu života?

"Křik se opakoval - objevilo se světlo - zdálo se mu, že vidí dva zpola oblečené, ustrašené muže na schodech, hlava se mu zatočila - vtom blesk - výkřik - kouř - třesk - a v bezvědomí skácel se na zem."

První kniha, kterou jsem od Dickense četla a hned mě velice příjemně překvapila. Z počátku jsem se obávala, že se bude číst dost těžce, protože text byl malinko těžkopádnější, ale po pár stranách jsem se do příběhu naprosto ponořila. Musela jsem přímo fandit Oliverovi, když se dostal k někomu hodnému a naopak jsme nadávala, pokud jej opět banda vtáhla do svých osidel. Každému tento příběh vřele doporučuji, protože je opravdu zajímavý, a když si zvyknete, tak i překvapivě čtivý.


Za poskytnutí recenzního výtisku vděčím edici Omega, jejíž spolupráce si velice cením.


3 komentáře:

  1. Oliver Twist..to je prostě srdcovka :) A nová obálka od Omegy? Paráda! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Oliver Twist... Stydím se, protože jsem ho ještě nečetla a minimálně do maturity to budu muset napravit. Klasiku mám ráda, takže se na to těším, až se zbavím těch knih, co jsem přitáhla z knihovny. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Byly tam pasáže, který jsem hltala a byly tam pasáže, který jsem doslova protrpěla a bála se, že umřu nudou. Ve výsledku ale pozitivní dojmy, klidně bych si to dala znova :)

    OdpovědětVymazat