pondělí 3. února 2014

Kytice

Kytice

Autor: Karel Jaromír Erben
Vydalo: Fragment, s. r. o.
Rok vydání: 2010
Počet stran: 152

Notoricky známý soubor 13 balad, které patří k našemu národnímu pokladu. Každé jejich čtení si naprosto užívám, některé už umím i zpaměti, u dalších pouze jejich kousky. Vedle Máchova Máje pravděpodobně nejznámější české poetické dílo. I tak si je ale pojďme stručně představit.

Kytice patří k nejznámějším, je z balad nejkratší, proto ji mnoho lidí umí zpaměti. Pojednává o matce, která zemře a zanechá po sobě několik truchlících sirotků. Mám ji moc ráda, protože také vysvětluje odkud pochází mateřídouška, i když je to jen pověst.

Poklad, jenž vypráví o matce, která upřednostní zlato a bohatství před dítětem je podle mě jedna z nejhrůznějších balad, i když skončí dobře. Velice se mi líbí motiv tajemné jeskyně, která se otevírá, když "na kúru pějí pašije".

Svatební košile je jednou z nejhororovějších balad, známá je především díky skvělému zfilmování. Opravdu působivé je, jak umrlec působí na dívku, která bezstarostně odhazuje nábožné předměty, které ji ochraňují, vyvrcholení v márnici je už pouze třešinkou na dortu, kdy vše náhle skončí.

Polednice, další z balad, jež umí mnoho lidí zpaměti. Pamatuji si, že i mě se mamka s babičkou snažili Polednicí strašit, abych byla hodná. O to víc na mě působilo tajemně a strašidelně polední vyzvánění.

Zlaty kolovrat, bravurní příběh tom, jak lež vyjde najevo a pravda zvítězí. Kolovrátek, který působí jako zvěstovatel pravdy. Podobné motivy (ne, tak hororové) můžeme vidět v mnoha pohádkách, kdy se macecha se svou dcerou spiknou proti té nevlastní dceři.

Ve Štědrém večeru se příběh točí kolem lidového zvyku, podle kterého se při štědrovečerní noci dala poznat budoucnost. Balada nás varuje, abychom si s tímto nezahrávali, můžeme vidět šťastnou, ale i nešťastnou budoucnost.

V Holoubkovi se nevinná duše, které byla předčasně ukončena pozemská pouť zjevuje v podobě bílé holubice.

Záhořovo lože může sloužit jako varování pro hříšníky, aby se polepšili, jinak je na ně v pekle nachystán krutý trest. Balada popisuje, co vše se může hříšníkům přihodit, pokud se nepolepší.

Pravděpodobně nejznámější balada Vodník vypráví o tajemné zeleném muži, který vězní milou dívku ve svém království, za její neposlušnost se pomstí na svém vlastní pokolení. Podobné varování máme i v lidové písni Holka modrooká nebo také ve hře Lucerna. Také Vodník je velice působivě filmově zpracován.

Motiv částečného převtělení do stromu, tak jak, ho můžeme pozorovat ve Vrbě, je také podobně zpracován ve hře Lucerna od A. Jiráska. Když poškodíme strom, poškodíme i bytost, která je s ním spjatá.

V Lilii umře mladá panna, která se promění v květ lilie, vznešenému pánu se květ zalíbí a nechá si jej přenést na hrad, najde v ní spanilou manželku, nedobře se však o ni postarají a ona opět uvadne jako lilie. Balada není tak známá jako předešlé, ale moc se mi líbí.

Nešťastná dcera, která hřešila s mládencem a zabila své děťátko, svou matku proklela, už čeká jen na šibenici. To je obsah Dceřiny kletby.

Věštkyně je balada o kněžně Libuši, jejích předpovědích a také Přemyslu oráči. Popisuje utváření českého národa a věští mu pokračování.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.


2 komentáře:

  1. V Neděli chystám speciální článek o Kytici :) Nechtěla by jsi mi to své vydání vyfotit a poslat mailem na bastera@seznam.cz? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé! Díky za nabídku, mám těch vydání doma dokonce víc, tak to zkusím nafotit a pošlu :-)

      Vymazat