úterý 11. června 2013

Kapsa plná žita

Kapsa plná žita

Autor: Agatha Christieová
Originální název: A Pocket Full of Rye
Přeložil: Jan Zábrana
Vydal: Odeon
Rok vydání: 1981
Počet stran: 224

Rex Fortescue je nalezen otrávený ve své kanceláři. Jeho žena je o pár dní později otrávena při čaji ve svém domě. Služka této rodiny je nalezena uškrcena punčochou s kolíčkem na prádlo na nose. Případ má na starosti detektiv Needle. Na pomoc mu přijíždí slečna Marplová, která dříve znala služku Gladys, která byla zavražděna.

"Byla řada na slečně Somersové, aby uvařila čaj. Slečna Somersová sem přišla teprv nedávno a ze všech písařek na stroji byla nejméně zdatná. Nebyla už mladá a měla tvář mírné ovečky. Když přelévala čaj, voda v konvici se ještě nevařila, ale chudinka slečna Somersová si nikdy nebyla tak docela jistá, kdy vlastně se už voda vaří. To byla jedna z nepříjemných maličkostí, které jí ztrpčovaly život."

Podezřelými jsou pouze členové rodiny a služebnictvo v domě. Pan Fortescue měl dva syny. Staršího Percivala, který má za manžela Jennifer a mladšího syna Lancelota, který se právě vrací z Afriky a má za ženu velice hodnou Patriciu. Nahoře v domě bydlí švagrová pana Fortescuea - tetička Effie. V domě slouží panská Ellen, hospodyně Mary Doveová a manželský pár Crumpovi - kuchařka a komorník. Kdo z nich měl největší motiv pro vraždu, a kdo to skutečně udělal?

"Slečna Grosvenorová odplula s podnosem, který před sebou nesla jako nějakou rituální oběť. Prošla vnitřní kanceláří a čekárnou, kde měly dovoleno usednout významnější návštěvy, potom svým vlastním předpokojem a konečně s lehkým zaťukáním na dveře se vnesla do svatyně nejsvětější, do kanceláře pana Fortescuea."

Tento detektivní příběh nepatří k mým úplně nejoblíbenějším od Agathy Christie, přesto si myslím, že je stále velice překvapivý a má nečekané rozuzlení. Slečna Marplová je navíc a že druh nejoblíbenější postava "detektiva" (po Poirotovi). Omlouvám se za obrázek knihy, ale lepší jsem bohužel nenašla.

Žádné komentáře:

Okomentovat