neděle 5. května 2013

Hraběnka z Albassy

Hraběnka z Albassy

Autor: Igor von Percha
Název trilogie: Christina Marie
Název v originálu: Geheimnis der Grafin von Albassy
Přeložila: Jitka Perglová
Počet stran: 416
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s. - Ikar
Rok vydání: 2003

Ocitáme se v císařské Vídni koncem 19. století. Krásná Christina vychovávaná až do svých 18 let v Anglii lordem Strongbowem přijíždí do Vídně a kolem její osoby se motá spousta tajemství, která nezná ani ona sama. 

"Hrbatý průvodce pověsil pochodeň do držáku na stěně a zmizel v malých dvířkách v zadní zdi. Dáma v černých šatech zaslechla, jak je opět zavřel. Připadala si jako zajatec. Ale pokud ji to zneklidnilo, nedala to najevo ani jediným posunkem."

Zároveň ve Vídní probíhá pohřeb císařovny Alžběty (krásná Sissi). Právě Alžběta hraje poměrně zásadní roli v příběhu mladé Christiny. Umírá také hrabě Horan - Albassy, který Christině odkázal titul hraběnky a jmění rodu Albassy.  Christina se nemá, jak dozvědět pravdu o svém opravdovém původu. Postupně se kolem ní začíná rojit spousta nových lidí, kteří jsou ne vždy spolehliví a dobří. 

"Císař se posadil za psací stůl. Nepřítomným pohledem přelétl obraz své zemřelé ženy. Probudilo se v něm něco jako zášť. Tohle nebylo nutné. Všechny tyto potíže, které dělají život ještě složitější... Vždy byla velice tvrdohlavá."

Silnou úlohu v příběhu hraje i maďarské hnutí, které se snaží pomocí intrik dostat k moci a vyhlásit Velké Maďarsko. Christinina velká láska ke Kalmanovi z Goray musí překonat mnohé nástrahy z rukou samotné monarchie i maďarského hnutí, její milý je jednou z hlavních postav tohoto hnutí ve Vídni. 

"Christina nechala ostatní za sebou. Nízko svěšená větev j zavadila o tvář a shodila jí klobouk z hlavy. Ani to nezaznamenala. Všimla si, že stromy před ní začínají řídnout. Mýtina. A potom, nejdřív jen nezřetelné, za hustou mlhou sotva viditelné černé postavy, tiché, bez pohybu."

Historické romantické příběhy mám opravdu ráda, proto jsem předpokládala, že i Hraběnka z Albassy by se mi mohla líbit. A nepletla jsem se, už se nemohu dočkat jejích dalších dobrodružství a romancí v dalších dvou dílech. 

3 komentáře:

  1. Teda, to zní vážně dobře :-) Asi se po to kouknu.

    OdpovědětVymazat
  2. nezní to špatně.. kouknu se po tom.. =)

    OdpovědětVymazat
  3. Prosím, ať už začne a skončí zkouškový, ať si můžu všechny ty knížky z mých oblíbených blogů přečíst!:)

    OdpovědětVymazat