středa 10. dubna 2013

Velký Gatsby

Velký Gatsby


Autor: Francis Scott Fitzgerald
Název v originále: The Great Gatsby
Přeložil: Michal Prokop
Nakladatelství: Československý spisovatel, s. r. o.
Rok vydání: 2012
Počet stran: 200

Upozornění: článek obsahuje děj knihy.

Francis Scott Fizgerald patřil k tzv. ztracené generaci. Psal hlavně sociální romány a povídky z jazzového věku (20. léta) o zlaté mládeži.

Mladý Nick Carraway se přestěhoval z amerického středozápadu do New Yorku, aby zde vydělal peníze obchodováním na burze, je zároveň vypravěčem celého příběhu.

Venku skučel vítr a od zálivu sem chabě doléhal zvuk hromu. Na Západním Vejci se už rozsvěcovala všechna světla; elektrické vlaky, plné lidí, razily si deštěm cestu domů z New Yorku. Byla to hodina hlubokých lidských změn a vzrušení se rodilo ve vzduchu.

Vše se točí kolem mladého a bohatého Gatsbyho. Jay Gatsby se v mládí, když byl v armádě zamiloval do dívky jménem Daisy, která je vzdálenou sestřenicí Nicka. Avšak Daisy už je vdaná za Toma Buchanana. Tom nepatří zrovna ke vzorným manželům, má milenku Myrtle. 

Jednou ráno v devět hodin koncem července zahnulo náhle Gatsbyho nádherné auto po kamenité vozovce k mému vchodu a jeho trojhlasý klakson ze sebe vychrlil útržek melodie. Bylo to poprvé, co mě navštívil, ačkoliv já jsem byl u něho na dvou večírcích, jel jsem v jeho kluzáku a na jeho naléhavé pozvání jsem hojně používal jeho pláže.

Gatsby se spřátelí se svým sousedem Nickem a tím se dostane do společnosti své milované Daisy, avšak ze začátku jejich obnovená známosti (navzdory tomu, že Daisy je vdaná) je poněkud rozčarován, za tu dobu, kdy se neviděli si ji v představách velmi zidealizoval. 


Když jsem se šel rozloučit, viděl jsem, že se na Gatsbyho tváři zase objevil výraz zmatku, jako kdyby ho při myšlence na ráz nynějšího štěstí zachvátila jakási mlhavá pochybnost. Skoro pět let! I toho odpoledne musely být okamžiky, kdy se Daisy nedokázala vyrovnat jeho snové představě - ne vlastní vinou, ale pro obrovskou životnost jeho iluzí. Bylo to nad její síly, nad jakékoliv síly. Vrhl se do věci s vášní tvůrce, něco k ní neustále přidával, okrašloval ji každým pestrým pírkem, které k němu vánek donesl. Nic nemůže být tak ohnivé a tak svěží jako to, co člověk dokáže nahromadit v příšeří svého srdce.

Román končí tím, že manžel Tomovy milenky omylem zastřelí Gatsbyho, protože si myslí, že mu žena zahýbá s ním. Všichni Gatsbyho dřívější známí ať už z jeho "podnikání" nebo ti, které mnohokrát hostil se k němu obrátí zády. Na pohřeb mu dojde pouze jeho otec, Nick a jakýsi pan Klipsringer.



Musím se přiznat, že když jsem román četla poprve, nechápala jsem, co je na něm tak úžasného. Až teprve na druhé přečtění jsem dokázala ocenit jeho příjemný jazyk a skvěle vykreslenou atmosféru "jazzového věku". 


6 komentářů:

  1. Vypadá to zajímavě, ale velká chyba je zveřejnit to, jak to celé dopadne. Hodně lidí to od čtení odradí...

    OdpovědětVymazat
  2. Velkého Gatsbyho mám ráda, příjde mi to jako taková "relaxační" četba, nemusí se u toho moc přemýšlet :) A kdo nečetl, nemusí si přece článek číst dokonce.

    OdpovědětVymazat
  3. Na knihu jsem se moc těšila, přečetla jsem si recenzi... a teď už vím, jak to dopadne. Proč to píšeš, takové spoilery? :(

    OdpovědětVymazat