čtvrtek 11. dubna 2013

Otec Kondelík a ženich Vejvara


Otec Kondelík a ženich Vejvara



Autor: Ignát Herrmann
Obálka: Milan Sládek
Vydalo: Nakladatelství XYZ, s. r. o.
Rok vydání: 2008
Počet stran: 384

Ignát Herrmann byl český spisovatel, humorista a fejetonista. Jednou z humoresek, které napsal je i tato kniha.

Tohoto afrického dne potil se mistr  Kondelík už od rána, a když usedl k obědu, bylo mu jako by vřelá rýžová polévka byla rozžhaveným olovem, jako by cibulová omáčka k masu byla horoucí lávou, a když došlo na knedlíky, zdálo se mu, jako by do sebe cpal sálavé meteory. Přečkal však šťastně všecko toto trápení, a sotva sklepl ústa po posledním soustě, hodil sebou na pohovku a zavřel oči.

Vystupují zde čtyři hlavní postavy. Nejvýraznější postavou je mistr Kondelík, který je typický svým svérázným projevem a zároveň má rád svůj klid, je to klasický měšťan té doby. Skvěle jej doplňuje jeho manželka Betynka, která je hodná, má velice ráda svou dceru a jejím životním posláním je Pepičku dobře provdat. Pepička jako by ani nebyla dcerou svých rodičů, je velice dobře vychovaná, krásná a životem nezkušená, místy až velice naivní. Magistrátní úředník Vejvara se začne ucházet o slečnu Pepičku, ale smůla se mu lepí na paty a to zajišťuje vtipné příhody po celou dobu příběhu.

Okolo Pepičky chodili dnes všichni s pozorností a úctou skoro posvátnou. Je nevěstou! Paní Kondelíková stále ji sledovala očima, a jak se dcera někam zahleděla, již k ní přiskočila.

Kostra příběhu je velice prostá, celý příběh směřuje k svatbě Pepičky a Vejvary, ale celé jeho ucházení a získávání přízně jejích rodičů je plné groteskních příhod. 

Tato kniha patří k mým oblíbeným, vždy, když potřebuju zlepšit náladu, sáhnu po ní. Místy je kniha velice naivní a sentimentální, ale i to je zdrojem pobavení. Humorné příběhy jsou popsány velice barvitě a tak není těžké si je představit. 


Žádné komentáře:

Okomentovat