úterý 10. února 2015

Saeculum

Saeculum

Autorka: Ursula Poznanski
Přeložila: Vladana Hallová
Vydalo: Fragment, s. r. o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 480

Skupina mladých nadšenců do středověku se vydá na Larp (hraní rolí z určitého prostředí, např. středověku, skupina spolu stráví čas v podmínkách, jaké tehdy byly, organizátoři jim mohou dávat úkoly, které mají splnit) do temného lesa. Bastian se k nim připojí jen kvůli dívce Sandře, které se chce zalíbit. Už od počátku cesty se vyskytují varovné signály a děsivé pověsti o místě, na které mají namířeno. Hned první noc se strhne prudká bouře, ve které zmizí člen výpravy, pouze stromy skrývají stopy - vzkazy vyryté do stromu.

"Pocit, že nic nemusí, že nemá žádné povinnosti, byl tak nádherný, že se Bastian rozhodl, že se k ostatním hráčům při plnění tohoto úkolu už nepřipojí. Málem už zapomněl, co vlastně hledají. Nějakého nepřítele. Toho najdou i bez něj."

Opět skvěle propracovaná kniha, děj je tak napínavý, že si ani nestačíte všimnout, že jste na konci. Tentokrát si spisovatelka pro svůj román zvolila reálné prostředí, i když s prvky středověku a tajemna, nicméně stejně jako v Erebosu, další její knize, není nouze o nečekané zvraty. Jedinou výtku mám k chování postav, chvílemi se mi zdálo jejich chování dost nelogické a neodpovídající realitě, ale na druhou stranu v knize přece neurčuji chování postav já, ale autorka. A to, že se mi nezdá logické neznamená, že není pravděpodobné.

"Otevřený hrob vyvolával v Bastianovi smíšené pocity. Jistěže v něm neležela žádná mrtvola, a už vůbec by se nemohla sama vyhrabat. Přesto se mu při pohledu do otvoru trochu svíral žaludek. Zlé znamení, zněla mu v hlavě Dořina slova."

Chvílemi mi při čtení běhal mráz po zádech a musím říct, že v dohledné době opravdu nechci spát venku ve stanu (není to jen protože je tam zima). Pokud se vám líbil Erebos od této, je víc než pravděpodobné, že si oblíbíte i tento příběh. Postavy jsou povahově dost různorodé, každý si tedy najde svého oblíbence, i když rozumný Bastian si sympatie vyžaduje asi nejvíce. Doufám, že co nevidět budeme mít to potěšení si přečíst další autorčinu knihu.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.


2 komentáře: