sobota 25. října 2014

Kořist

Kořist

Autor: Andrew Fukuda
Originální název: The Prey
Přeložil: Jakub Kalina
Rok vydání: 2014
Počet stran: 344


Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi?
Gen a jeho lidští přátelé prchají nocí. Gena však nepronásledují jen krvežízniví lovci, ale i vzpomínky na dívku Záři, která zůstala v Ústavu pro studium glupanů. Klidným ho nenechávají ani probouzející se city k lidské dívce Sisy.
Na svém útěku se dostanou až do lidské komunity žijící na tajném místě vysoko v horách. Když si začnou myslet, že jsou konečně v bezpečí, události naberou nečekaný směr. Gen poznává, že nový svět, který objevili, je možná stejně zlý jako svět, který opustili.
Nepřátelé se najednou valí ze všech stran. Genovi a Sisy začíná být jasné, že nemají nic než jeden druhého. Pokud se nestanou kořistí…
Druhý díl strhující trilogie od Andrewa Fukudy.


"Zůstaňte na řece.
                        - Vědec"

Gen se skupinou pěti přátel stále utíká před pronásledovateli. Po náročné cestě plně nástrah konečně vyčerpaní docházejí do svého cíle - vesnice, kde žijí další lidé. Z počátku se místo zdá být ideálním, ale jsou tu zvláštní maličkosti, které si žádají vysvětlení. Sisy společně s Genem se podaří najít vysvětlení několika z nich, je to však opravdu takto a ne jinak? Kdo mluví pravdu a kdo ne? Kde jsou v bezpečí? Otázky se množí obrovskou rychlostí a měly by být, co nejdříve zodpovězeny...

"Nenechte Gena zemřít."

První díl sérii mi na začátku docela připomínal Hladové hry, u druhého dílu už je podobnost naprosto minimální, omezuje se jen na to, že jedna "rasa" se snaží zabít tu druhou, odlišnou, a tím přežít. S postupem série roste  napětí. Často bývají druhé díly mnohem slabší než začátky série, tady se toho bát nemusíte. 

"Pane náš a Bože mocný
ochraňuj mě této noci.
Bože mocný, Pane můj,
každou noc mě ochraňuj."

V knize není nouze o překvapivé zvraty, další překvapivé zvraty a nakonec ještě další překvapivé zvraty. Opravdu jsem téměř nic ve vývoji příběhu nedokázala předvídat víc než dvě strany dopředu. Právě proto jsem musela knihu dočíst, co nejdříve, protože mě stále udržovala v napětí a tím mě nutila stále pokračovat, až byl konec. 

"Ochraňuj mě před smrtícím mečem,
nepouštěj ke mně zlé cizince, 
z jejichž úst trčí špičáky
a drápy máchají do dálky.

Kéž jsou naši synové
neochvějní jako hradby,
a naše dcery jako hladké sloupy
opevněného paláce.
Pak se naše příbytky naplní 
všemi pozemskými poklady."


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si 
velice cením.


4 komentáře:

  1. Já četla první díl a ten mi občas přišel absurdní a nemožný, ale i tak jsem zvědavá na druhý díl a doufám, že máš pravdu v tom, že je lepší než první díl. :) Hezky napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Mě se dost líbil i první díl, ale ten druhý byl mnohem akčnější a hrozně rychle jsem jej měla přečtený, protože byl fakt napínavý... Malinko absurdní možná je taky, ale v knihách je možné opravdu hodně věcí a to mám na nich tak ráda :-)

      Vymazat
  2. Hon byl pro mě úžasný, takže na Kořist se nehorázně těším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem to stejně a i Kořist jsem si fakt užila :-)

      Vymazat