úterý 23. září 2014

Tři mušketýři

Tři mušketýři

Autor: Alexandre Dumas
Přeložil: Jaroslav Vrchlický
Vydalo: Nakladatelství Omega
Rok vydání: 2014
Počet stran: 824

Mladý d´Artagnan odchází ze svého rodného kraje, Gaskoňska, do Paříže, aby si vybojoval slávu jako mušketýr jeho veličenstva. V paláci pana de Tréville, který mu má svými kontakty pomoci narazí na tři nerozlučné přátele - mušketýry Athose, Portose a Aramise. Brzy se z nich stane nerozlučná čtyřka, která spolu podnikne nejedno dobrodružství, nejlépe, když se tím zároveň pomstí i panu kardinálovi.

"Když v nějakém domě bylo zatčeno nějaké individuum podezřelé ze spáchání nějakého zločinu, bylo toto zatčení utajováno. V uvedeném domě pak bylo za dveře první místnosti postaveno několik mužů, kteří zde čekali. Na zaklepání pak otvírali dveře a vpouštěli dovnitř každého člověka, jehož pak na místě rovněž zatkli. Takovým způsobem se potom za dva až tři dny policie zmocnila skoro všech lidí ze zločincova nejbližšího okolí.
To je tedy myší past."

Jeden z nejznámějších románu z pera Alexandra Dumase. Na někoho může díky své rozsáhlosti působit těžkopádně, ale stačí se jen začít a tento dojem je pryč. Mušketýři prožívají tolik rozličných dobrodružství, že se nebudete ani na jedné stránce nudit. U některých příhod budete čekat se zatajeným dechem, jak to dopadnu, u jiných se budete naopak smát jejich troufalosti, vychytralosti a hlavně skvělé spolupráci.

"Srdce mladého Gaskoňce bušilo, div mu z prsou nevyskočilo. Nikoli strachem, ale ctižádostí. Bil se jako zuřivý tygr, desetkrát se otočil kolem svého soka, dvacetkrát změnil svou pozici i postavení. Jussac byl, jak se tenkrát říkalo, mlsoun v šermu. Hojně se mu věnoval, nicméně měl tuhou práci, aby se ubránil protivníkovi. Ten byl neposedný, živý a odchyloval se každým okamžikem d zažitých pravidel, přičemž útočil ze všech stran najednou a zároveň odrážel každý výpad jako člověk, který má největší úctu ke své kůži."

Neméně důležití jsou pro příběh i sluhové svých pánů, kteří s nimi procházejí většinou dobrodružství a za každých okolností jim zůstávají věrní. Kniha je vhodná pro každého, ženy ocení udatnost mužských postav a lstivost dvorních dam, muži si můžou představit sami sebe jako udatné bojovníky. 
Díky překrásné obálce je kniha navíc ozdobou každé knihovny.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega, jehož spolupráce si velice cením.


Žádné komentáře:

Okomentovat