čtvrtek 25. září 2014

Poslední poklona Sherlocka Holmese

Poslední poklona Sherlocka Holmese

Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Přeložila: Eva Kondrysová
Vydalo: Nakladatelství Omega
Rok vydání: 2014
Počet stran: 232

Sbírka sedmi povídek. V neznámější z nich detektiv leží málem na smrtelné posteli, je tak nemocen, že se k němu nemůže přiblížit ani jeho věrný Watson, aby se nenakazil. Informován o jeho nemoci měl být především jeho velký konkurent Culverton Smith.

"Tygr ze San Pedra! V mžiku mi vytanulo v paměti všechno, co jsem o tomto muži kdy slyšel. Proslul jako nejhorší prostopášník a krvežíznivý tyran, který kdy vládl nějaké zemi, jež si říká být civilizovaná. Byl silným odvážný a energický a tyto vlastnosti mu umožnily vybíjet si své neřesti na zterorizovaném lidu dobrých deset dvanáct let. Jeho jméno vzbuzovalo hrůzu v celé Střední Americe. Nakonec proti němu vypuklo všeobecné povstání. on však byl stejně lstivý jako ukrutný  při prvních náznacích nacházejících nepokojů dopravil tajně sv poklady na loď, jejíž posádka se skládala ze samých jemu oddaných stoupenců. Povstalci dobyli nazítří jen prázdný palác."

Další z povídek se odehrává ve vile Vistária, ze které přijede udivený sluha za Sherlockem, protože se v domě dějí zvláštní věci. Nestačí celý příběh ani dopovědět, protože v tu  chvíli přicházejí ze Scotland Yardu s oznámením, že pan Usher je mrtvý.

"Vymyslela nám výbornou skrýš. Zrcadlo umístila tak, že jsme za židlí ve tmě mohli velmi dobře pozorovat protější dveře. Sotva jsme se usadili a paní Warrenová nás opustila, když nám vzdálené zacinkání oznámilo, že náš tajemný soused zazvonil. Zanedlouho se objevila paní bytná s podnosem, položila jej na židli vedle zavřených dveří a hlučně se vzdálila."

Povídky se mi líbily o něco více, než v předchozím souboru, stále ale upřednostňuji rozsáhlejší příběh, než jen krátké příběhy. Brilantní jsou ovšem počáteční rozmluvy Watsona s Holmesem, moc se mi líbí, jaké charaktery Doyle svým postavám přiřkl, naprosto skvěle se doplňují a v tom je ta genialita.



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega, jehož spolupráce si velice cením.


Žádné komentáře:

Okomentovat