čtvrtek 18. září 2014

Liška Bystrouška

Liška Bystrouška

Autor: Rudolf Těsnohlídek
Vydalo: Nakladatelství Omega
Rok vydání: 2014
Počet stran: 224

Hajný se vrací z večerního karbanu z hospody, posilněn dobrým pitím, v mlází nalezne liščí rodinku. Malá Bystrouška se rázem ocitne u hajného doma, kde ji trápí hloupý pes Lišaj i hajného vnouček. Brzy se rozhodne svou situaci změnit a uteče zpátky do lesa. Na své "přátele" však nezapomene, často si k nim chodí pro něco dobrého nebo je jen "kamarádsky" pozdravit.

"Bystrouška byla už u vrátek, ale zaslechla přece výzvu Frantíkovu. Nechť se jí dařilo v myslivně dobře, nerozpakovala se. Výprask je šeredná věc, a les hluboký, klidný zvonil zpěvem ptáků, šuměly rozvážné bory a jedle a Bystrouška zatesknila po lesní tiši, po domově, po svobodě, nedbala mís a hrnců a hnala se úprkem do boroví."

Příběh pro děti i dospělé, každý si v něm může najít, co ho zajímá, minimálně si třeba zavzpomínat na svá mladá léta. Svět zvířat je pohádkově propojen s tím lidským. Děti se nenásilně dozví něco o zvířatech, lese a lidech. Dospělí to mohou naopak brát jako jinotaj, jak to chodí v dospělém světě, že není vždy ideální a člověk mám mnoho špatných vlastností.

"Dvojí pohroma byla dílem okamžiku. Stará puška revírníkova měla mocný zpětný náraz, kterému byl zvyklý revírník, ale kterému nebyl zvyklý rozeschlý škopek. Zhroutil se, dužiny se rozpadly, obruče se sesmekly a revírník, pozbyv rovnováhy na této žalostné trosce, padl pozadu střemhlav do louže. Lužovice nebyla dost zamrzlá, ale také nebyla příliš teplá. Uložil se d ní až na dno, starý kožich pil jako houba, do pušky se nabírala a nejhůř bylo s bačkory. Nabobtnaly tak, že byly jako cent a revírník nemohl se zvrávorat."

Kniha je určena hlavně dětem, ale i já jako dospělá jsem si v ní našla, co se mi líbilo. Škoda, že jsem ji nečetla i jako dítě, vím, že bych na ni určitě s láskou vzpomínala, takto alespoň vím, co jednou dám svým dětem přečíst. 


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega, jehož spolupráce si velice cením.



2 komentáře:

  1. Já si myslím, že tohle rozhodně není knížka jen pro děti. Líbí se mi to propojení mezi zvířaty a lidmi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, každý si v tom příběhu může něco najít, pro děti je částečně i poučná :-)

      Vymazat