úterý 17. června 2014

Toulky po Provence

Toulky po Provence

Podtitul: Průvodce, který vás bude bavit!
Autorka: Jaroslava Dvořáková
Vydalo: Fragment, s. r. o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 128

Provence – jeden z nejkrásnějších regionů Francie.
Vydejte se na cestu krajem provoněným levandulí, tymiánem a mořem. Čeká vás jižní slunce, milí lidé, krásná příroda a bohatá historie. 
S tímto netradičním průvodcem se dostanete Provence pod kůži. Dozvíte se informace, které v běžných průvodcích nenajdete. Zajímavosti z oblasti historie, kultury, sportu nebo života slavných osobností.
Průvodce, který vás bude bavit!

"Kdo je tedy vlastně pravý Francouz?
V minulosti měli Francouzi mnoho kolonii, odkud si do Evropy přiváželi z různých kontinentů otroky na práci . A dnes po celé Francii žije hodně přistěhovalců, kteří mají francouzské občanství. Leckdy je lidé považují za přistěhovalce, ale oni jimi často už po několik generací nejsou."

Kniha nás provází částí Francie, zvané Provence. Celé Provence je rozděleno do oblastí. každá oblast je v úvodu kapitoly představena, zmiňuje se její poloha jak na mapě, tak i co se týká terénu. Několik vybraných měst a vesniček, které stojí za zmínku.

"Původně se jednalo o pruh území podél Středozemního moře v oblastí Lví zátoky (Golfe de Lion) zhruba od Perpignanu před deltu řeky Rhony a Marseille až téměř k Toulonu. Římané nikdy nedali této  jižní části Francie žádný název, říkali jí prostě provincie. Až toho pak vznikl francouzský název v tohoto regionu, který se dnes nazývá Provence."

Podtitulem knihy je Průvodce, který vás bude bavit! Nemohu říct, že bych se nějak bavila, ale na druhou stranu jsem se rozhodně nenudila ke každému městu i oblasti byla spousta informací, které střídaly fotky, ke kterým mám malou výtku, a to sice tu, že byly moc malé na to, abych si je pořádně prohlédla. Je pravda, že pokud mě něco zaujme není nic jednoduššího, než si daný objekt zadat do internetového vyhledávače a najít větší fotografie.

"Při vyslovení slova Provence si představíme sluncem ozářeným jihovýchodní kraj Francie. V letních měsících teplé moře, plní pláže, spoustu levandule, dobrého vína a restaurací s velkým množstvím francouzských specialit, především fruits de mer (plody moře). To znamená nejenom desítky druhů ryb, ale i mořských živočichů, jako jsou chobotnice, krevety, krab či ústřice."

Rovnou musím přiznat, že průvodce čtu spíše sporadicky. Každopádně jsem se moc ráda dozvěděla spoustu informací o mé oblíbené části Francie. Na tomto typu knih se mi líbí, že máte všechny potřebné informace pěkně pohromadě, navíc přehledně poskládané.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.


Žádné komentáře:

Okomentovat