středa 25. června 2014

Navždy Provence

Navždy Provence

Autor: Peter Mayle
Originální název: Toujours Provence
Přeložil: Paul Millar
Vydalo: Argo
Rok vydání: 2013
Počet stran: 182

Druhý díl volné trilogie o půvabech a zvláštnostech života v jihofrancouzské Provenci (Rok v Provenci, Navždy Provence! Peter Mayle, milovník francouzské kuchyně i místních lahodných vín, a především skvělý humorista a vypravěč, nás opět zavede do prosluněných vinic a ospalých provinčních městeček v zemi, kde našel svůj druhý domov.

"Vůně lanýžů se mi linula po nosem celou cestu domů. Následujícího dne, když jsem nasedal do letadla, mi byla po lanýžích cítit i příruční taška. A když jsme přistáli na Heathrow, ze skříňky na zavazadla se linula taková vůně, že ode mně cestující prchali, jako kdyby mi páchlo z úst."

Vracíme se do prosluněné Provence, kde 
jsme prožili celý rok s hlavním hrdinou, spisovatelem, který se s manželkou přestěhoval do francouzského Luberonu. Tentokrát se více zaměřil na příhody, které ve slunnému koutu země zažil. Dozvíme se, jak našel na zahradě peníze z dob napoleonských válek, dozvíme se důležité informace o pro místní velice populárním pastisu, dokonce i povečeříme s Pavarottim, nechybí ani kapitola o typickém provensálském počasí.

"Plechové stolky a okopané rákosové židle stojí ve stínu masivního platanu. Schyluje se k polednímu a obláčky prachu vykopnutého do vzduchu plátěnkami staršího mužského, šourajícího se přes náměstí, se ostře odráží ve slunci a chviličku se vznáší. Číšník v kavárně vzhlédne od svých novin a pomalu se přijde zeptat, co i dáme."

Celou knihou nás opět provází příjemný humor a nadhledem Petera Mayleyho. Když čtete jednotlivé kapitoly, podvědomě se usmíváte při představě výborného vína i jídla, prosluněného a provoněného počasí, a v neposlední řadě i typickým obyvatelům Provence, kteří jsou velmi specifičtí. I druhý díl volné trilogie nelze než doporučit.

1 komentář:

  1. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Kolektivní rozum Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60 % větší pravděpodobnost ziskovosti

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat