středa 5. února 2014

Mezi nebem a zemí: Setkání s duchem

Mezi nebem a zemí: Setkání s duchem

Autorka: Stacey Kade
Originální název: Ghost and the Goth I
Přeložila: Eva Brožová
Vydalo: Fragment, s. r. o.
Rok vydání: 2013
Počet stran: 216

Alona není jen překrásná, ale i chytrá, navíc je jednou z nejpopulárnějších dívek ve škole. Také je ale nafoukaná, sebestředná. Pochází z nefunkční rodiny, to je jediné co její obraz kazí, naštěstí o tom nikdo neví. Jednoho dne školní krásku přejede autobus, když utíká ze školy. Nezmizí, jak by se dalo čekat, odejde pouze její tělo, duch zůstane.

"Kůži mi ožehl poryv horkého vzduchu. Překvapilo mě to, takže jsem se na tisícinu sekundy odmlčela a došlo mi, že jsem bez rozhlédnutí vstoupila z chodníku na silnici. V tu chvíli jsem uslyšela troubení, ucítila zápach výfukových plynů a spálených pneumatik a spatřila, jak se ke mně obrovskou rychlostí blíží zářivě oranžový předek školního autobusu."

Will, jeden z těch divných studentů, které raději většina okolí ignoruje a trochu se ho i bojí, protože mívá občas divné stavy. Jako jediný má povoleno poslouchat hudbu během vyučování, kvůli své psychické poruše. Není to však schizofrenie, co ho trápí. Žádnou nemocí netrpí má totiž nadání. Vidí duchy, může s nimi komunikovat, když stojí blízko něj stávají se tělesnými.

"Umírání měl být nejhorší okamžik v životě. Pochopte, nechat se přejet školním autobusem plným šprtů, zatímco máte na sobě předepsané oblečení na tělocvik, což jsou červené silonové trenky a prakticky průhledné bílé tričko? Horší už to být nemůže. Nebo jsme si to aspoň myslela."

Alona s Willem, kteří by za normálních okolností o sebe ani nezavadili pohledem, se spolu setkávají. Alona brzy dojde na to, že Will je jediný, kdo by ji v této současné situaci mohl pomoci. Stále má ale dost problémů zvyknout si na svůj nový "stav". Podaří se Willovi pomoct Aloně?

"Člověk by se neměl posmívat mrtvým. Ale nemohl jsem si pomoct. Hvězdná Alona Dareová, proměněná v brečící kebuli se soplem u nosu? Jak často se vám podaří něco takového vidět?"

Od příběhu jsem zpočátku moc nečekala, což bylo dobře, protože jsem byla velice příjemně překvapena. Děj byl příjemný, nenudil mě a velice příjemně se četl. Na druhou stranu žádný trhák to není, ale pro příjemné chvíle odpočinku je naprosto ideální.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.


8 komentářů:

  1. Knihu jsem zatím nečetla, ale vypadá dost dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem dlouho váhala, ale nakonec jsem se do ní pustila a nelitovala jsem :-)

      Vymazat
  2. Dávám ti za pravdu - sice to není žádný trhák, ale stejně tuhle sérii mám ráda! :)

    OdpovědětVymazat
  3. S touhle knihou nevím, co si počít :) Docela bych si to přečetla a ohlasy jsou sympatické, ale nevím, jestli už jsem nepřerostla cílovou skupinu. Ale skvělá recenze a asi máš pravdu s tím, že je lepší nic nečekat - člověk je pak alespoň příjemně překvapen :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě nic nečekala, protože jsem si říkala, že to bude takový ten románek pro "náctileté", ale byla jsem příjemně překvapená, že se to dá číst a dokonce jsem to měla hrozně rychle přelouskané :-)

      Vymazat
  4. Tuhle knihu mám moc ráda :) Píšeš hezký recenze :)

    OdpovědětVymazat