středa 8. ledna 2014

Válka s Mloky

Válka s Mloky

Autor: Karel Čapek
Vydalo: Fragment
Rok vydání: 2010
Počet stran: 240

Celý příběh je rozdělen do tří knih. V první knize se snaží kapitán van Toch získat kapitál pro svůj obchodní podnik, kterým je prvotně naleziště perel, ale po čase jsou to mloci, kteří je lovi. V knize druhé jsou převážně články o mlocích, které sesbíral pan Povondra - vrátný u pana Bondyho, obchodníka spolupracujícího s kapitánem van Tochem.

"Řečeného hodnostáře nebylo dlouho hledat, seděl na bobku vedle míšencova krámu a žvýkal cukrovou třtinu. Byl to nahý starší pán, ale daleko hubenější než bývají starostové v Evropě. Kousek za ním, se zachováním náležité distance, seděla na bobku celá vesnice i s ženami a dětmi, zřejmě čekajíc, že bude filmována."

V poslední z knih se můžeme dočíst, jak se lidem jejich nerozvážnost a nekontrolované rozmnožení mloků, ale také schopnosti a nástroje, které ji lidé dali, vymkli kontrole. Jak to dopadlo s lidmi a mloky?

"Při rostoucím obratu v exportu Mloků vznikl ovšem také divoký obchod, Mločí syndikát nemohl kontrolovat a spravovat všechny mločí líhně,které nebožtík kapitán van Toch rozsel zejména po drobných  a odlehlých ostrovech Mikronésie, Melanésie a Polynésie, takže mnoho mločích zálivů bylo ponecháno sobě samotným."

Skvěle propracovaný příběh, který je alegorií k tehdejší situaci (vydávána na pokrčovaní v Lidových novinách 1935 - 1936), jedná se o antiutopii s několika jasnými zmínkami o Čapkově nesouhlasu s nacistickým režimem. Jediné, co mi vadí, ale je to spíše stylistický nedostatek, je že ve druhé knize jsou články dávány jako poznámky pod čarou, a jelikož jsou některé poměrně dlouhé, tak se to vcelku mezi sebou plete - normální text, články. Ale to je jen drobnost, stačí se na čtení více soustředit...

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.


6 komentářů:

  1. Z Čapka jsem maturovala a bylo mi vyčteno, že jsem od něj nic moc nečetla. Poslední dobou se to snažím dohnat a ráda bych se co nejdřív dostala právě k Válce s mloky, tak podle recenze asi litovat nebudu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si jej přečti, pro mě je to jedno z nejoblíbenějších Čapkových děl, kromě toho se mi líbí jeho dramata :-)

      Vymazat
  2. Já se s tím peru od pondělka, "už" jsem skoro v polovině! Čapkova dramata se mi líbila, ale tohle se mi čte těžko, nebaví mě sáhodlouhé články a ze začátku jsem se v ději ztrácela. Tak doufám, že druhá polovina bude lepší...Rozhodně ale musím Čapka pochválit za to, jak to celé promyslel, to mě nepřestává udivovat!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně souhlasím, promyšlené je to bezvadně, tím mi to malinko připomíná Orwellovo 1984, na druhou stranu, vím přesně, o čem mluvíš, vždy jsem ráda, že mám část s vkládanými články za sebou. Problém jsem s dějem neměla, ale je dost možný, že je to tím, že to čtu už po několikáté :-) Každopádně vytrvej! :-)

      Vymazat
  3. Já mám Čapka hrozně ráda :) Dramata jsem četla tak všechna, stejně tak skoro všechny prózy kromě většiny cestopisů :) Válka s mloky patří spolu s Bílou nemocí a Továrnou na Absolutno mezi mé oblíbené! Moc pěkná recenze, určitě je to kniha, kterou si stojí za to přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Mám to tak nějak podobně jako ty :-) A ještě jsem od Čapka nečetla Zahradníkův rok, tak to plánuju v blízké době napravit :-)

      Vymazat