úterý 21. ledna 2014

Lucerna

Lucerna

Autor: Alois Jirásek
Vydal: Dobrovský, s. r. o.
Edice: Omega
Rok vydání: 2013
Počet stran: 136

Mladý a pohledný mlynář Libor je jediný z panství, který mám mlýn, jenž díky jeho předkům nepodléhá robotě a zákonům šlechty. Má pouze jedinou povinnost, když jej majitel panství požádá o doprovod kdykoli a kamkoli, musí jej vést se starodávnou lucernou. Spolu s mlynářem ve mlýně bydlí i jeho pomocník Braha, Liborova babička a také jejich krásná schovanka Hanička.

"Haničko! Sluníčko!"

Libor není jediným, komu se Hanička líbí, obzvlášť má na ni spadeno vodník Michal z přilehlého rybníka. Panství dostane do rukou nová majitelka, mladá kněžna, která se chystá navštívit zdejší zámeček. Vrchní správce nutí Libora i Haničku, aby se zúčastnili vítání, oba odmítnou. Kněžně se zalíbí mlynářova hrdost a nechá se jím doprovodit do tajemného lesního zámečku, cestu jim ozařuje stará lucerna. 

"Hrozná vojna, až krev kolébkami poteče a zasteskne se jak starému, tak mladému na světě živu být a nejvíc obecnímu lidu. Ale až bude nejhůř, Pán Bůh se smiluje, povídá Sibyla i Slepý mládenec. Tu se vojska položí mezi Blaníkem a Načeradcem a tu se začne boj. Dvanáct dní bude bojováno, třináctého se přihrne na pomoc vojsko a to povede svatý Václav a ten pojede na bílém koni."

Překrásná, pohádkově laděná hra od Aloise Jiráska. Jako malá jsem s rodiči viděla příběh zdramatizovaný a moc se mi líbila pohádková atmosféra, jak cestou k lesnímu zámečku, tak scéna, kdy vodník Ivan lovil Haničku na barevné pentličky. Jako dospělá zase oceňuji přímý charakter mlynáře i mladou kněžnu, která dovede přátelsky jednat se vzpurným "poddaným". Zkrátka je to drama, které se hodí pro všechny věkové kategorie.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji edici Omega, jejíž spolupráce si velice cením.


7 komentářů:

  1. Přiznám se, že Lucernu jsem od Jiráska nečetla, ale jednou jsem na jejím zpracováním byla v divadle, stejně jako na Maryše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem oboje viděla :-) A líbily se ti? Která víc?

      Vymazat
  2. Ta Lucerna mě oslovila víc, líbilo se mi, jak tam ten jeden herec pobíhal. To víš, byla jsem na ní před pár lety na základce a puberťák si všíma všech blbostí okolo, kromě hry. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucerna byl krásná, ale byla jsem na ni jako malá, tak si ji už moc nepamatuju :-/ A na Maryši jsem byla loni, tak jsem si ji moc užila, konečně jsem dospěla do věku, kdy to divadlo tak nějak víc vnímám :-)

      Vymazat
  3. Lucerna v divadle byla skvělá také jsem viděla a díky tomu jsem odmaturovalo! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi měla super! My jsme ji v seznamu bohužel neměli :-(

      Vymazat
    2. Vytáhla jsem si otázku divadlo té doby, takže jsem jí tam převyprávěla a oslnila :)

      Vymazat