sobota 8. června 2013

Jestli zůstanu

Jestli zůstanu

Autor: Gayle Formanová
Originální název: If I Stay
Přeložila: Květa Pawlovská
Počet stran: 184
Vydala: Euromedia Group, k. s. - Ikar
Rok vydání: 2011

Sedmnáctiletá Mia jede s rodiči a bratrem na výlet. Auto však narazí do náklaďáku, rodiče jsou na místě mrtví, malý bráška  zemře v nemocnici. Mia celé dění pozoruje jako by byla duch. Vidí, co vše s ní záchranáři dělají, jaké návštěvy za ní chodí do nemocnice... A to celé, protože se má rozhodnout, zda chce odejít nebo zůstat...

"Anestezioložka má jemné prsty. Sedí u mé hlavy, sleduje moje životní funkce, přizpůsobuje množství tekutin a léků, které mi dávají. Určitě dělá svou práci dobře, protože se zdá, že necítím nic, dokonce i když mým tělem škubají. Je to ošklivá práce, nic podobného hře Operace, kterou jsme hrávali jako děti a při níž musel být člověk opatrný, aby se při odstraňování kostí nedotýkal stěn, jinak spustil bzučák."

Během pozorování dění kolem sebe si vybavuje množství vzpomínek. Jak byla malá a rodiče se chovali nevázaně, usadili se teprve při narození jejího brášky. Ukazuje nám svůj hluboký vztah k hudbě - hraje na cello a půjde na Julliard. Také vypráví, jak poznala svého přítele Adama a jak se vyvíjel jejich vztah.

"Nikdy jsem doopravdy Kim neviděla, jak se modlí. Jasně, modlila se při bat micva, odříkává modlitby při šabatové večeři, ale to jen proto, že musí. Většinou nebere svou víru příliš vážně. Ale po tom, co ke mně chvíli mluví, zavře oči, pohybuje rty a cosi mumlá jazykem, kterému nerozumím."

Kniha byla psána velice oddychově, kdyby to celé nemělo tragický podtext a neodehrávalo se to jako vzpomínání, byl by to obyčejný románek pro dívky. Takto to ale bylo "ozvláštněno", mohli jsme lépe pozorovat, jaký k ní mají její blízcí hluboký vztah. Chvílemi byla kniha velice smutná, dokonce mě rozplakala.. Zároveň to ale byl v podstatě klasický dívčí románek...

Žádné komentáře:

Okomentovat