čtvrtek 16. května 2013

Muž ve tmě

Muž ve tmě

Autor: Paul Auster
Originální název: Man in the Dark
Přeložil: Jan Jirák
Vydavatelství: Prostor, s. r. o.
Rok vydání: 2009
Počet stran: 168

Postarší spisovatel na vozíku Auguste žije v domácnosti se svou dcerou a vnučkou. V domě je velice neútěšná atmosféra smutku a sklíčenosti, každý z obyvatel má za sebou nějakou tragédii. Augustovi nedávno zemřela manželka na rakovinu a on se stal obětí dopravní nehody a skončil na vozíku. O několik týdnů později se k němu přistěhovala jeho dcera Miriam, která zůstala sama po ošklivém rozvodu. Před nedávnem se k nim připojila i Katya - dcera Miriam, které zavraždili přítele teroristé.


"Nehodlám předstírat, že rozvod není krutá záležitost. Nevyslovené trápení, ochromující zoufalství, démonická zuřivost a vytrvalý příkrov lítosti v hlavě, který se postupně mění v jakýsi podivný zármutek, jako kdyby člověk oplakával něčí smrt."

Katya řeší své problémy sledováním filmů a rozprávění o nich s dědečkem. Snaží se tak vytěsnit z hlavy obraz, jak teroristé na Dálném východě zabíjejí jejího přítele. Miriam je uzavřená do sebe a právě dokončuje práci na životopisu zapomenuté básnířky. Auguste naopak od smrti své ženy není schopen psát, a tak večery tráví sledováním filmů s Katyou.

"Nechci přemýšlet o konci: rakovina, poslední pobyt v nemocnici, necudné slunce, které zalévalo ranním jasem hřbitov v den pohřbu."

Pro Augusta jsou nejhorší noci, jejich přízraky, když usne, pokud se mu to podaří. A tak se baví tím, že si vymýšlí velice neskutečné a chvílemi až nesmyslné příběhy, které jeho trápení vyřeší navždy.


"Na to si vzpomínám. Nikdy jsem nepoznala nikoho, kdo by se smál jako ona. Když jsem byla malá, měla jsem z toho někdy strach. Smála se tak strašně dlouho, myslela jsem si, že nikdy nepřestane, že doopravdy umře smíchy. Ale postupem času jsem to začala mít ráda."

Nejvíce se mi líbilo vykreslení imaginativních příběhu Augusta, byly velice barvité a skvěle popsané. Chvílemi jsem měla zmatek, zda je to skutečnost nebo jeden z jeho příběhů. 


2 komentáře:

  1. Tak to mě hodně zaujalo..hlavně, jak se tam objevuje motiv psaní. Podle popisu bych nečekala, že to bude tak kratičký:)

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím ve všech knihách, které jsem četla od Austera se objevuje motiv psaní, vždy alespoň jedna postava píše nějakou knihu. Je to sice poměrně krátký příběh, ale i tak je zajímavé, jak se každý se svou tragedii vypořádává sám. Jinak v knize je i ukázka díla, které Miriam o básnířce napsala :-)

    OdpovědětVymazat