sobota 9. ledna 2016

Levandulový pokoj

Levandulový pokoj

Autorka: Nina George
Název v originále: Das Lavendelzimmer
Vydalo: Moba
Rok vydání: 2014
Počet stran: 320

Jean Perdu není jen tak ledajaký knihkupec, ale má schopnost odhadnout, která kniha každému člověku v danou chvíli pomůže. Vlastní loď, na které své knihy prodává - Literární lékárnu. Avšak i když dokáže pomáhat druhým, sám má dost velký šrám v srdci. V mládí od něj odešla jeho velká láska a on kvůli tomu dosud trpí. Dokud nevyřeší své problémy nebude schopen opětovat novou lásku. A tak se se svou lodí vydává na cestu z Paříže na jih Francie, aby uzdravil i sebe.

"Kniha je lékař a zároveň i lék. Stanovuje diagnózu a zároveň i terapii."

Nápad s Literární lékárnou, tedy léčením lidských trápení je sám o sobě opravdu skvělý, dává příběhu obrovský potenciál, když je toto knihkupectví navíc ještě i funkční loď, stává se z něj nápad geniální. Právě proto jsem od knihy očekávala opravdu mnoho a po přečtení ve mně zůstává jakýsi pocit nedostatečnosti. Mám tím na mysli, že jsem doufala, že autorka příběh zvládne ještě lépe. Ale možná jsem jen čekala jiný směr příběhu.

Nicméně nemohu říct, že by se mi kniha nelíbila. Moc se mi líbily části, kde Jean Perdu přímo diagnostikuje své "pacienty" a poté jim nabízí knihy, které jim pomohou. Což je další pozitivum, v příběhu najdete spoustu inspirace, jaké knihy si přečíst. 

"Velkou chybou je, že tolik lidí, především žen, je přesvědčeno, že musí mít dokonalé tělo, aby byli milováni. Přitom tělo musí jen umět milovat. A nechat se milovat."

I nadále budeme pokračovat v chvále, protože moje výtka na začátku byla pouze jediná. Mám moc ráda citáty, nad kterými se mohu v klidu zamyslet, a které mi sdělí nějakou životní pravdu. Pokud jste na tom stejně, tak tady si smlsnete, takových různých mouder je v příběhu opravdu nepřeberně.

"Milován je ten, kdo miluje."

No a posledním, co bych chtěla vyzdvihnout je prostředí. Převážná část románu se odehrává ve francouzském Provence, mě osobně se nejvíce líbila část odehrávající se na vinařství. Autorka umí krásně vystihnou atmosféru míst. Z jejího popisu Provence na mě dýchlo slunce, víno a pohoda. Velice dobře také vystihla útulnou atmosféru na lodi - koutek s křeslem, knihou a hřející kočkou na klíně.

Zkrátka a dobře, určitě knihu doporučuji, a to především těm, co mají nějaký splín nebo bolest na duši. Příběh vás příjemně zklidní a zároveň i uklidní. Prostě příjemné pohlazení po duši!


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Palmknihy.cz, kde si také můžete tuto knihu zakoupit.


5 komentářů:

  1. Levandulový pokoj si chci už delší dobu přečíst. Moc se na knihu těším a doufám, že mě nezklame. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem po ní dlouho pokukovala, mě nezklamal, jen jsem čekala trochu něco jiného, ale jsem moc ráda, že jsem si ho přečetla, bylo tam dost věcí k úvaze :-)

      Vymazat
  2. Já mám tuhle moc ráda. <3
    Asi skoro se vším řečeným souhlasím. :) Když jsem jí četla, tak jsem měla zlomené srdéčko, takže pro mě to byl vážně lék a pohlazení a rozhodně mě to posunulo dál, asi proto k ní mám vysoce kladný vztah a jakési citové pouto.
    A ty citáty miluji. :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem sice u čtení byla v pohodě, ale právě si myslím, že kdybych měla nějaké problémy, tak by mi taky asi kniha pomohla :-) Takhle jsem se nad aspoň trochu zamyslela :-)

      Vymazat
  3. Zajímavá kniha, bude se po ní muset mrknout :-) Díky za tip. :-)

    http://wormake.blogspot.cz/2015/08/recenze-paletky-e-style-02-charm.html

    OdpovědětVymazat