neděle 9. listopadu 2014

Trhni si!

Trhni si!

Autorka: Andrea Kabeláčová
Vydalo: nakladatelství Fragment, s. r. o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 392

Sedmnáctiletá Mia žije v domě plném kluků. Životem se jen tak protlouká, svou matku alkoholičku opustila už před pár lety. Kluci jsou na tom podobně, proto tvoří něco jako rodinu a bydlí v domě jednoho z nich. Vzájemně se o sebe starají. Do jejich společenství přibude Brad, pro Miu spíš něco hnusného a otravného. Každodenní hádání je pro oba sice poměrně zábavné, ale možná to není jejich jediná společná oblast života.

"Já ale na nic nečekala. Tohle byl náš domov, naše pevnost. Vyskočila jsem na nohy, botou shodila plechovku s pivem na zem, ale nevěnoval jsem tomu žádnou pozornost. Byla jsem jen já a hlava s hnusně zamaštěnýma vlasama, která měla čím dál vyděšenější výraz."

Takový rozsáhlejší dívčí románek, nemyslím to ale vůbec negativně. Příběh je vystavěn na zajímavých postavách, které se mnohdy chovají protikladně. Mia je drzá a nezávislá dívka, která toho už hodně zažila, a tak si jen tak někoho k tělu nepustí. Naopak Bradley i přes peripetie, kterými, zdá se prošel zůstává poměrně nad věcí, snaží se chovat vcelku zodpovědně. Dva hlavní hrdiny skvěle doplňuje parta kluků, každý je jiný a vždy přinese ozvláštnění příběhu.

"Záleží na úhlu pohledu. Ty samozřejmě budeš zastávat tenhle názor, ale já jsem přesvědčený, že pohlaví nehraje žádnou roli. Proč holce ulehčovat život, když si o něco později stejně nabije? Ne, je lepší ji na to postupně připravovat, také žádný nadržování. Jediný rozdíl mezi námi dvěma je ten, že ty čůráš vsedě a máš o něco hezčí nohy než já, jinak jsme stejní. Možná víc, než si sama myslíš."

Není to klasická přeslazená romantická knížka, na druhou stranu ale nečekejte ani převratný děj. Prostě ideální odpočinková kniha pro ošklivý podzim. Rozhodně to to není nejlepší příběh, který jsem letos četla, každopádně mi na něm ani nic nevadilo. Pokud se rozhodnete si ji přečíst, nebudete zklamaní, zázraky však nečekejte.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.


2 komentáře:

  1. Knížku si rozhodně chci přečíst :) Zaujala mě díky doporučení, nebo spíš nadšené reakci K.Petrusové na goodreads :) Rozhodně nečekám zázraky, ale až budu hledat odpočinkovou knihu, rozhodně se může stát, že nakonec los padne na tuto novinku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To každopádně! Na chvíle odpočinku je to naprosto ideální :-)

      Vymazat