neděle 19. ledna 2014

Obraz Doriana Graye

Obraz Doriana Graye

Autor: Oscar Wilde
Originální název: The Picture of Dorian Gray
Vydal: Dobrovský, s. r. o.
Edice: Omega
Rok vydání: 2013
Počet stran: 192

"Umělec je stvořitel něčeho krásného."

Krásný, nevinný dvacetiletý mladík Dorian sedí modelem svému příteli malíři Basilu Hallwardovi, u něj se seznámí s prostopášným a často bonmoty pronášející lordem Henrym. Pod jeho vlivem si uvědomí svou krásu a mládí. Když spatří svůj portrét, přeje si být stále takovým, jakým je na obraze. Spolu s lordem Henrym začíná Dorian objevovat komnaty života, jež mu byly do této doby skryty.

"Kritik je ten, kdo dovede tlumočit jinou formou a novými prostředky svůj dojem z něčeho krásného. Nejvyšší, stejně jako nejnižší forma kritiky je jakýmsi druhem autobiografie."

"Milý hochu, žádná žena není geniální. Ženy jsou pohlaví ozdobné. Nikdy nemají co říct, ale říkají to roztomile. Ženy představují vítězství hmoty nad duchem, zrovna tak jako muži představují vítězství ducha nad morálkou."

Po několika nových dobrodružstvích si Dorian všimne změny, která se s obrazem odehrála, zpočátku je tím vyděšen a neví, co si počít. Brzy však začne užívat života ještě více než předtím, a obraz se stává stále více ošklivým a navíc stárne, kdežto Dorian vypadá stále stejně.

"Přicházím na to, že konec konců existují jen dva druhy žen: bezbarvé a kolorované. Ty bezbarvé jsou velmi užitečné. Chcete-li získat úctyhodnou povést, jdete s nimi prostě na večeři. Ty druhé jsou velmi půvabné. Ale dělají jednu chybu: malují se, když chtějí vypadat mladě. Naše babičky se malovaly, když chtěly mluvit duchaplně."


"Rouge a esprit chodívaly ruku v ruce. To je teď dávno to tam. Dneska stačí ženě ke spokojenosti, když dokáže vypadat o deset let mladší než její vlastní dcera. Co se zábavnosti týče, je v Londýně jenom pět žen, s kterými stojí za to mluvit, a dvě z nich nelze pustit do slušné společnosti."

Mistrovské dílo Oscara Wilda, které je plné životních mouder ale také ironie lorda Henryho. Skvělých myšlenek tu najdete opravdu mnoho. Navíc skvěle propracovaná psychologie postav a není nouze ani o jakési tajemno. Obraz Doriana Graye patří k dílů, která by si měl přečíst každý.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji edici Omega, jejíž spolupráce si velice cením.


6 komentářů:

  1. Tahle knížka patří mezi mé oblíbené. Pěkná recenze! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, taky ji čtu už po několikáté, protože si mě velice získala :-)

      Vymazat
  2. Jedna z mých nejoblíbenějších klasik, jsem ráda, žes jí taky přišla na chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, já ji mám ráda už pár let a myslím, že ještě dost let ráda mít budu :-)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, moje oblíbená kniha, chystám se jí přečíst znovu :)

    OdpovědětVymazat