úterý 7. ledna 2014

Dotek chladu

Dotek chladu

Autor: Tamina Berger
Originální název: Frostengel
Přeložila: Michaela Škultéty
Vydalo: Fragment
Rok vydání: 2013
Počet stran: 224

Theresa s Julii jsou nejlepší kamarádky, nejraději spolu chodí do kavárny, kde se schází většina jejich vrstevníků. Najednou se k nim začne přidávat tajemný Leon, Julie se s ním brzy skamarádí, Theresa si však myslí, že se chová jako stalker.

"Julie se neustále ohlížela přes rameno. Kdyby tak vyrazila domů o hodinu dřív, dokud ještě bylo světlo. Kdyby tak někoho požádala, aby ji doprovodil. Nějaký zvuk za ní způsobil, že sebou trhla. V panické hrůze se otočila, ale nic tam nebylo. Samozřejmě. Možná to byla jenom větev, ze které spadl sníh. Nebo pták. Nebo vítr šelestící v haluzích stromů. Přidala do kroku a potlačila nutkání dát se do běhu. pomalu bylo načase, aby se přestala nechat ovládat strachem. Musí svůj život dostat znovu pod kontrolu."

Jednoho dne se Julie nevrátí domů. Policie ji najde a diagnóza zní: sebevražda. Theresa má ale podezření, že jí z mostu někdo "pomohl". Čím víc Theresa pátrá po možných stopách, tím víc tajemství se objevu, a to pořádně děsivých. Jakou roli si ve všem zahraje Leon?

"Gratzel byla kavárna, kterou navštěvovali téměř výhradně studenti. Nebylo tam vlastně nic zvláštního. Jukebox, biliár, tolerantní majitelka, která se neptá, proč někteří studenti tráví dopoledne u ní, a ne ve škole. Nikdy ji nevzrušovalo, že se tu mládež muchluje celé odpoledne nad jedinou colou. Pro některé spolužáky byl Gratzel prakticky domovem. Dělali si tu dokonce i úkoly. Chyběl tu jedině Wi - Fi, aby člověk mohl surfovat po internetu."

Pravděpodobně zatím nejlepší YA thriller, který jsem z této edice četla. Nechybí zde napětí, romantika i překvapivá rozuzlení. Většina z prozatím vydaných thrillerů mi přišla primárně určena pro dívky ve věku 13-18 let, tento příběh se mi i přesto líbil, a to i přesto, že tento věku už mám za sebou...

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením.


2 komentáře:

  1. Tenhle thiller mám zrovna půjčený z knihovny, ale vůbec se mi do něj nechce, protože se mi ostatní thillery moc nelíbily. No, možná ještě zkusím tenhle thiller, přečíst, když říkáš, že je z nich nejlepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě to neznamená, že se Ti bude automaticky líbit... Celkově jsem od těch všech thrillerů taky čekala víc, a tak, když jsem četla tento, nic jsem raději nečekala, ale příjemně mě překvapil, protože jsem zjistila, že se mi líbí... :-)

      Vymazat