středa 24. července 2013

Mrazivé léto

Mrazivé léto

Autor: Manuela Martini
Originální název: Sommerfrost
Přeložila: Michaela Škultéty
Vydal: Fragment, s. r. o.
Rok vydání: 2012
Počet stran: 176

Patnáctiletá Lyra se rozhodne objasnit záhadné okolnosti zmizení a smrti spolužačky Piy. Během pátrání však vyplouvá na povrch pravda děsivější, než si kdy uměla představit. Odhalí rodinné tajemsví, které mělo zůstat ukryté navždy.

"Lyra je viděla už z dálky. Bea, Oliver a Patrick se uvelebili na velkých ručnících za palmami, mezi starším manželským párem s bledou kůží, nejspíš turisty, a skupinou mladých Španělů. O něco dál byly slunečníky a lehátka, která si člověk mohl pronajmout Moře se třpytilo jasnou modří a písek zářil žlutě. Lyra se mimoděk zakřenila. Dva měsíce jenom slunce, voda a pláž!"

Lyra se s matkou po smrti své sestry a rozvodu rodičů přestěhuje do Španělska. Na svou sestru už si téměř nevzpomíná, s matkou o ní nemluví, její matka se snaží zapomenout. Nečekaně zmizí její spolužačka Pia, která je o pár dní později nalezena mrtvá. Lyra se svými kamarády pouští do pátrání na vlastní pěst.

"Lyra sebou trhla. Piina máma! Žena se záplavou blonďatých vlasů a uměle zvětšenými rty. Lyra ji ještě nikdy neviděla v džínách nebo v plážovém oblečení. Dnes byla paní Hellmannová celá bílá a zlatá a ze spony jejího zlatého pásku zářila nepřehlédnutelná písmena D a G. V obličeji jí nervózně cukalo a pod očima měla ustarané tmavé kruhy."

Leandra Pia už několikrát náhodou potkala ve městě. Po několika krátkých rozhovorech výjde najevo, že znal její sestru, když ještě bydleli v Německu, Pie se Leandr líbí, a tak mu věří každé slovo, navíc je lačná po informacích o sestře. Jak to bylo s její sestrou? Kdo je tajemný Leandr?

"Lyra nazdařbůh přepínala programy a zastavila se u detektivky vysílané na francouzském kanále. nějaká ženy k sobě tiskla dítě a utíkala přes ulici. Za ní běželi policisté a fotografové. Žena nastoupila do auta a rozjela se pryč. ta scéna připadala Lyře povědomá. Ne snad že by ten film už viděla, to ne, bylo jí, jako kdyby něco podobného zažila. Ale to přece nemůže být pravda, nebo ano? Lámala si hlavu ještě ve chvíli, když se otevřely domovní dveře."

Příjemný příběh k letnímu počtení. Zápletka a rozuzlení mi byly sice poměrně rychle jasné, ale kniha byla napsána svěže a čtivě. Navíc prostředí, ve kterém se příběh odehrával, bylo krásně vykresleno, z knihy na mě dýchala slunečná atmosféra španělského letoviska s přilehlým starodávným městečkem a vyhřátou pláží.








Za poskytnutí recenzního výtisku vděčím nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice cením. Knihu si může zakoupit ZDE.


Žádné komentáře:

Okomentovat