sobota 22. listopadu 2014

Píseň ledu a ohně: Tanec s draky

Píseň ledu a ohně: Tanec s draky

Autor: George R. R. Martin
Originální název: A Dance with Dragons
Přeložila: Hana Březáková
Série: Píseň ledu a ohně
Pořadí v sérii: 5.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 1184

Anotace:
Na východě, sužována svými nepřáteli, vládne jako královna města postaveného na prachu a smrti Daenerys, poslední potomek rodu Targaryenů, jejíž draci vyrostli do hrůzné dospělosti. Nyní, když je známo místo jejího výskytu, se mnozí vydali Daenerys a její draky hledat. Mezi nimi i trpaslík, Tyrion Lannister. Mezi další hledače patří dornský princ, železný kapitán i tajemný modrovlasý mladík, který zdaleka není tím, za koho jej vydávají... Na severu stojí velká Zeď z ledu a kamene - stavba pevná jenom tak, jako jsou pevní ti, kdo na ní slouží. Jejím 998. velitelem byl zvolen nemanželský syn Eddarda Starka, Jon Sníh, který má nepřátele jak v Hlídce, tak za Zdí, kde se šikují k útoku armády divokých... A za Zdí je i malý chlapec, jeho bratr Bran, obdařený dosud netušenými schopnostmi...

"V místnosti bylo šero, ale mezi lištami okenic prosvítaly pruhy žlutého slunečního světla. Tyrion vytřepal z údu poslední kapky moči a odkolébal se po vzorovaném myrském koberci hebkém jako čerstvá jarní tráva k okennímu sedátku, kam se nemotorně vyšplhal a otevřel okenice, aby se podíval, kam jej to Varys a bohové poslali."

Tentokrát se autor až do poloviny knihy zaměřil jen na osudy několika hlavních postav, které nebyly v minulém díle. Od zhruba poloviny se děj opět sjednocuje a na scéně jsou všechny postavy.Každá kapitola je vždy určena jen dané postavě, příběhy tedy nejsou popisovány zmateně, ale jsou přehledně odděleny. I kdyby kapitola neměla nadpis, vždy bezpečně poznáte, o kterou postavu se jedná. Moc se mi líbí, že každý má v knize svůj styl mluvy, vystupování, zkrátka poměrně jasně vyhraněný charakter. Přesto se však dokáží zachovat překvapivě.

Mnohými nenáviděný Tyrion Lannister se opět projevuje obhrouble a značně samolibě. Královna Daenerys je sice stále velmi sympatická, avšak začíná se trochu obávat svých draků, protože ji doslova více než přerůstají přes hlavu. Naopak poměrně oblíbený Jon Sníh - velitel na Zdi - stále prokazuje rozhodnost i čestné jednání, tedy v mezích. Na Zdi se usídlil i lord Stannis se svou kněžkou Melisandrou.

Každopádně je na světě další strhující příběh. I přes občasná hlušší místa je děje obrovské množství, obzvláště kolem Daenerys je ho až až. Některé čtenáře pravděpodobně odradí rozsáhlost příběhu, který má téměř 1200 stran. Na druhou stranu seriálová podoba knih zase naopak mnoho čtenářů přivede. Pokud se Vám kniha dostane do ruky, rozhodně si nenechte ujít příležitost si ji přečíst, máte se na co těšit!


Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji palmknihy.cz, moc si jejich spolupráce vážím. 


2 komentáře:

  1. Obdivuju! Moc! Já jsem u prvního dílu na dvousté straně a ne a ne se pohnout dál. Nevím, jestli bych si neměla vymyslet něco, co mě do četby povzbudí, ale asi mi došly všechny nápady. Pro mě je to moc zdlouhavé, natažené až přetažené, nemohu si pomoci a zase jdu proti davu. O:) Ale jinak moc pěkná recenze. :)
    TZU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Musím se přiznat, že jsem to také nepřečetla najednou, sice mě to dost bavilo, ale přece jen 1200 stran.. Občas jsem potřebovala číst i něco jiného, tak jsem knihu odložila, abych se k ní vrátila a vůbec jsem nelitovala, stálo to za to! :-)

      Vymazat