sobota 28. září 2013

Štěstí na dosah

Štěstí na dosah

Autorka: Irena Petříková
Ilustrace: Irena Petříková
Vydalo: Fragment, s. r. o.
Rok vydání: 2013
Počet stran: 224

Ireně se splní přání - společně s kamarádkami odlétá na prázdniny do vysněného Londýna. Města, ve kterém září spousta hvězd nejen na nebi... Irena v něm prožije svůj sen, lásku i smutek. Podaří se jí najít své štěstí?

"Všechny jsme vítězoslavně ukončily prvák a blížilo se nejlepší léto našeho života. Skoro celé prázdniny v Anglii. Navíc s nejlepšími kamarádkami ze základky. Léto s Liz a Kate. Posledních čtrnáct dní jsme vše neustále řešily na Facebooku a domlouvaly se, co si vezmeme s sebou, jak už se nemůžeme dočkat a všechny blbiny kolem odjezdu."

Irena studuje konzervatoř v Praze, líbí se jí britská chlapecká kapela, obzvlášť jeden z jejich členů - Harry. O prázdninách jede se svými dvěma nejlepšími kamarádkami (Eliškou a Katkou) na brigádu do Londýna. Při práci ve Starbucksu do kavárny jednou zavítá i slavný Harry.

"Když jsme přistály a vyzvedly si kufry, už na nás čekal jeden kluk, mával cedulí se jmény a usmíval se na všechny holky, co šly zrovna kolem. Chvilku jsme ho s holkama pozorovaly a bavily se tím, jak nás vyhlíží, ale nakonec jsme zamávaly a běžely k němu. Pomohl nám naložit kufry a odvezl nás k němu domů."

Irena si s Harrym vyjde a skvěle si spolu rozumí, čehož si všimnou i otravní novináři. Irča tak naráz pozná odvrácenou stránku popularity. Postupem času se kamarádky seznámí i se zbytkem kapely a užívají si společných chvil. Bude si Irena s Harrym a zbytkem kapely rozumět? A jak to dopadne s návratem do Čech?

"Prohlížel si moje nehty, na kterých jsme měla namalované anglické vlajky. Pak mě hladil jen tak po prstech ruky. Zase ta šílená elektřina, výboje všude kolem a motýlci v břiše. Dlouho jsme mlčeli a on mě stále držel za ruce. Měla jsem pocit, že nás zase někdo fotí, ale snažila jsem se to nevnímat a užívala si ten krásný pocit."

Velice příjemná kniha pro chvíle oddychu. Příběh se mi vcelku líbil, i když byl určen primárně pro mladší věkovou skupinu. Autorka skvěle zvládla popsat situace "ze života", mohli jsme i poznat spoustu společných věcí autorky a hlavní hrdinky (věk, jméno, škola...), což je pravděpodobně jeden z důvodů, proč byla kniha velice uvěřitelná a tím i čtivá. Skvělá byla i struktura knihy, kde jsem každou situaci mohla vidět z více úhlů...


Za poskytnutí recenzního výtisku vděčím nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velice vážím.


Žádné komentáře:

Okomentovat