středa 26. června 2013

Jediná bytost

Jediná bytost

Autor: Martin Sichinger
Počet stran: 184
Vydala: Euromedia Group, k. s. - Knižní klub
Rok vydání: 2010

Mladý strážmistr Jan Zatloukal slouží na četnické stanici ve Lhotě nad Lužnicí. Jeho strýc je je nejbohatším sedlákem v okolí a Zatloukal tajně doufám, že po něm zdědí pole i statek. Teprve potom se bude moci oženit a založit rodinu - touží po jediné bytosti, dívce, kterou už od dětství miluje. 
Jenže o šest let později jsou všechny jeho plány v troskách. V lesích u Lhoty seskakují čeští parašutisté vysazení z Anglie a právě Zatloukalův strýc je na seznamu těch, které mají kontaktovat. Mise nekončí dobře - vykonavateli jejich osudu se však paradoxně nestanou ti, proti kterým přišli bojovat. 
Napínavý příběh zachycuje osudy lidí na českém venkově během konce první republiky, druhé světové války i tragické události krátce po únorovém převratu.

"V psaní dopisů vynikala obzvláště slečna Campellová - zahlcovala jednotky dopisy, v nichž neúnavně pátrala po četaři Zemkovi, který se buď schovával v protektorátu, nebo ho Němci už dávno zastřelili - a přesto, že se jejím dopisům v jídelně posmívali, náhle zatoužil, aby i po něm někdo tak soustavně a vytrvale pátral."

Hlavní linii tvoří příběh strážmistra Zatloukala a jeho milé Lídy, která se schovává před Reichem, protože má v rodině spiritisty. Strážmistr musí zároveň řešit Lídin útěk a do toho v blízkosti obce přistanou parašutisti, které musejí najít dřív než gestapo. 

"Uprostřed lesní louky se táhly dva dlouhé bramborové řádky. Hlídal je strašák, jemuž z hadrů zbyly jen zašedlé nitě omotané kolem suků. Slunce zmizelo, na nebi se sbíraly ohromné bouřkové mraky a v dálce se zablýsklo. Uviděli kopce, které znali, přímo před sebou Kleť, vpravo Bobík i Boubín, a po dalších sto metrech spatřili z kraje březového hájku v rovině před sebou silnici."

Ve vedlejší linii sledujeme nejprve výcvik českých parašutistů v Anglii, a poté i následný seskok. Parašutisté jsou dva kamarádi, poměrně brzy se jim dostanou na stopu policisté a pronásledují je. Kamarádi se musí rozdělit, jeden z nich je zraněn.

"V místech, kde měl na návsi stát Masarykův pomník, zela i nadále jáma v zemi. Původní návrh pomníku počítal s bronzovým reliéfem, jenže po okupaci obecní radě došlo, že ho Němci zrekvírují, a tak lhotští zakázku na bronz zrušili s tím, že sochu zhotoví Páral, Masarykovu jámu přejmenovali na "stavbu dobytčí váhy", a starosta už několik měsíců úřadům statečně tvrdil, že na ni obec nemá peníze. "

Knih o druhé světové válce se v poslední době vyrojilo poměrně hodně. Tato byla jiná, protože ukazovala, jak stranu zákona - četníky, tak parašutisty, kteří před zákonem utíkali. I tak ale v porovnání s jinými příběhy s tímto tématem byla tato kniha trochu slabší. Ale musím říct, že měla krásný obal, který byl hlavním důvodem, proč jsem si ji koupila.

Žádné komentáře:

Okomentovat